Az elején az ember kicsi. Szükségszerűen. Bármibe is kezd. Az elején minden és mindenki kicsi. A kicsi magában életképtelen. És mégis ki kell a világba lépjen.

Miért?
Annyira fontos: a MIÉRT?

Friss élményem az angol nyelvű YouTube csatornám kapcsán, hogy azért, mert hiszek – végül mindennek a Hit (az ember aktuális világképe) alapja.

Hogy akkor én Istenben hiszek? Igen, de nem. Áttételesen, igen, hogy van ennek az egésznek itt értelme, de konkrétan a tett pillanatában nem. Hanem konkrétan, a tett pillanatában abban hiszek, hogy ami szerintem fontos és még kicsi (tehát rám szüksége van, és ebbe én energiát adok), annak értelme van. Ami a remény. A remény a tett alapja, hogy hasznos lesz, amit csinálok. Ahova magam, az energiám, az életem fektetem. Hogy értelme-jelentősége van.

Isten hozott advent második vasárnapján!

Hit után most a Remény a téma. És valóban, így tapasztalom, ez a sorrend a rend. A hit mindenek alapja, de remény nélkül élet, mert tett nincsen. Másképp: a hit nálam nagyobbra irányul, míg a remény a saját tetteimre, azok várható eredményeire, tehát azok időszerű-helyességre vonatkozik. És fontos a kettőt megkülönböztessem. Sőt NAGYON fontos ez. Szerintem.

Hogy a tett nélküli remény nem remény valójában, hanem álmodozás csak.

A hit nem feltétlen eredményez reményt, a remény mindenkor hit alapján van csak. Hogy valamiben hiszek. A remény a hithez – a hitem szerinti igazsághoz – való kapcsolódás-közeledés általam ma megélhető leghelyesebb módja, a kirobbanó potenciál eredője, a vektor gyökérpontja: amiből a Tett villáma csap ki.

Remény által alkotom magamat.

Sokan reménytelenek ma a világban. Ki merem jelenteni, hogy ez azért van így, mert elavult a hitük, és nem mernek változtatni rajta. Fontos, hogy elavult, és nem hibás. Az emberi élet a hit evolúciója szerintem, amiről a korszakos rendszer is szól. Először a szüleinknek-világnak hiszünk, ami a minták szerinti (tudatlan) élet. Aztán magunkban-guruknak-filozófusoknak hiszünk, ami a tudatos élet. Majd végül az igazságban-Istenben hiszünk, ami a Cél-tudatos élet.

Hogy állsz a reménnyel?

Része-e minden napodnak a reményteljes tett?

Miben hiszel – biztosan helyes-e a hited, ha nem?

Szeretettel,
István

Másfél órás előadás az EgoYoga rendszerről: ITT elérhető.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!