Magyarnak születtem, szeretem a hazámat. És mégis. Nem ragad magával március 15. – sőt veszélyt érzek benne. Életvezetési tanácsadóként az a tapasztalatom, hogy a jól működő, tehát boldog emberi élethez egyensúly kell a saját személyem fontossága és a közössége(i)m fontossága között. Ha magamat teljesen feladom, akkor talán “átgázolnak” rajtam, igaz, de ugyanígy igaz, hogy ha saját magamat túlhangsúlyozom, akkor magamra maradok, és magában az ember életképtelen. Ezek helyes egyensúlya a részes élet. Ahol nem én vagyok az első helyen, de nem is adom magamat teljesen fel. Azt látom, hogy embereknek nehéz megérteni, hogy a boldog élet nem fekete vagy fehér, egyik vagy másik, hanem tánc. Tehát szeretet alapú figyelmes együttműködés egy közös cél irányába.

Az emberek – különösen a tudatlan emberek – választani akarnak. Két könnyen érthető alternatíva között, gyorsan szabadulni a problémától, és igazából végül azt választják, ami lelkesítőbben van nekik mondva. De ettől ez még nem lesz a jó választás. Hanem csak “túlvagyunk rajta” választás, “ezzel sem kell többet foglalkozni” választás, “eldöntöttem, hogy melyik oldalon állok” választás, ami kellemesen leegyszerűsíti az életet, és a másokhoz való viszonyulást, mert azonnal csinál mindenkiből szövetséges vagy ellenséget, aszerint, ahogy ők választottak.

A fenntartásom 1848-al Petőfi Sándor személyében szépen megtestesül. Nem szeretem Petőfit. Igazából sosem szerettem, bár volt, hogy imponált a bátorsága. Petőfi a lázadó, de értetlen tudatos ember archetípusa, aki forró szövegeket írt, lázas beszédeket tartott, és fiatalon meghalt. Értem őt nagyon, és együttérzek vele nagyon, de nem gondolom, hogy ő lenne a fiatalok számára a legjobb példa.

Ahogy fent már mondtam:

Az ember akkor boldog, ha helyes egyensúlyt tart önmaga fontossága (tehát a szabadság, más szóval: szuverenitás), és azon nagyobb közösség fontossága között, amihez tartozik (mások szolgálata, kapcsolódás), ami a részes élet.

No és szerintem pontosan ugyanez van nemzetek dolgában is. Személyes élményem, hogy a nemzeti szuverenitás túlhangsúlyozása (amihez 48 és 56 is kulissza) most a legnagyobb veszély. Hogy hangos kicsi emberként, láng lelkű vátesz költőként ugrálnak a magyarság vezetői, míg aztán mások ezt megunják, és magunkra hagynak minket. Amivel nem azt mondom, hogy ne lenne fontos a nemzet. Persze, hogy fontos. De a nagyobb közösség is fontos kell legyen, aminek részesei vagyunk, és az egyensúly érzésem szerint mára elcsúszott.

Értem, hogy március 15. a modern magyar nemzet születésének az ünnepe. Értem, hogy a szabadságharc volt a kohó, ami a Kárpát-medence változatos népeit a nemzeti egység élményével megajándékozta, pontosan úgy ahogy az ukrán nemzet is az elmúlt két évben született meg. Azt is értem, hogy a modern magyar nyelv, a kultúra, az újkori magyar identitás ide datálódik. Értem, de ez a múlt. Ünneplejük, persze, de a jövő kérdése nem az, hogy a nemzet szuverén-e. Mert az. Hanem, hogy együttműködni képes-e. Napjaink feladványa nem a március 15. hanem az augusztus 20. téma. Petőfi és Kossuth kivívta a szabadságot, nagyszerű, de Szent István áldozott a honfoglaló magyarok abszolút, nyugatot nemrég még portyázva sarcoló szuverenitásából.

Élményem, hogy a magyarság ma honfoglaló vad horda jegyeit mutatja. Amiből áldozni kell, újra, ha boldogan akarunk itt élni.

Tudom, hogy nagyrészt nem így gondoljátok. Hogy talán megrázóak ezek a szavak. Ettől még én így látom. Hogy komplexusaink hajtanak minket nemzeti különállásunk túlhangsúlyozásába, ami káros a nemzet boldogsága szempontjából. Pontosan úgy, mintha Pest megye kitálalná, hogy fontosabb mint az ország. Vagy Székesfehérvár, hogy igazából csak ő számít, mert ő az ősi koronázó város…

A nemzeti szuverenitás túlhangsúlyozása hibás, és nem szolgálja a boldogságunkat.

Boldogságunk iránya a keresztény Európa, ahogy szent István ideje óta mindig. Ami, ha válságban van – és egyetértek, hogy a keresztény Európa nagy válságban van –, arra nem az megoldás, hogy hangosabban állunk külön a magyar nagyságunkat, meg rátermettségüket hangsúlyozva (zavarosban halászunk világok peremén állva), hanem az, hogy keresztényibb módon élünk, hogy a számunka fontos európai értékeket itthon megvalósítjuk, és ezekért Európában is kiállunk – példát adunk, hogy ezzel az európai megújulásban hasznosak lehessünk.

Ausztriában terjedt egy időben a mondás, hogy “Honnan ismered meg a magyart? Onnan, hogy utánad jön be a forgóajtón, és előtted megy ki.” Tetszett ez nekem régen nagyon, és büszke voltam magamra. Ma nem vagyok már az. Mert ahhoz hogy előbb jöjjek ki: le kell másokat taposni. Tudom, mert csináltam. És mások letaposása – az Erő politikája – nem vezet együttműködéshez. Európa beteg, mert az európai eszme beteg, aminek a megoldása nem a különállásunk hangsúlyozása, hanem az Együttműködés, nem a zsarolás, hanem a Példa.

Húsvéthoz közeledve: jobb lator tudsz-e lenni? EZ a kérdés. Nemzetek szintjén is. És aki magát helyezi előtérbe, az bal lator módjára működik. (Az első lépés persze azt észrevenni, hogy mi nem a megváltó vagyunk a történetben – mint sokan gondolják –, hanem az embernek két lator közül lehet és kell választani.)

Szeretem a nemzetem. Fontos számomra, és büszke vagyok, hogy magyarnak születtem – és mégis félelmetes és aggasztó számomra március 15. Annyira jó lenne 1848-ból legalább 1867-be előre ugrani, mert nem a forradalmi ifjak a megoldás most sem, ahogy akkor sem volt az. Hanem a kiegyezés. Akkor az osztrákokkal. Most Európával. Ugyanúgy sors kérdés.

A nemzeti szuverenitás NEM a legfőbb értek. Hanem a második. Isten, Haza, Család. Ami azt jelenti, hogy az első oltárán, áldozni kell tudni a másodikból. Ha kell. Ahogy a nemzet oltárán is áldoznak a családok. Amikor kell.

Hogy akkor járjunk többet templomba, hogy ezt értem “Isten oltára” alatt? NEM! Nem ezt akarom ezzel mondani. Az “Isten, Haza, Család” első szava nem a gyakori imádkozást, hanem egy életformát, a szeretet alapú emberi testvériséget jelenti. EZ Isten akarata az emberiség számára, nemzetek szintjén is. Együttműködés. Nemzetek szeretet alapú együttműködéséhez nem a szuverenitás bizonygatása az út. Hanem a szeretet gesztusai, basszus, ha valóban olyan nagyon erősek vagyunk: a másik orcánkat mikor tartottunk oda utoljára?

Nem önfeladásról beszélek. Remélem érted. Hanem a nyugodt magabiztosság gesztusairól. Nagyvonalúságról, kicsinyes alkudozás helyett. Az azonnali megtérülés maximalizálása helyett az idő távlatában való gondolkodásról. Miért nem vesszük észre, hogy magyarok generációi építették a jóindulatot a nemzet irányába, amit napról napra élnek fel a vezetőink, amíg tranzakcionális a politika.

Értem, hogy a modern magyar nemzet születését jól esik ünnepelni, de annyival fontosabb lenne végre a keresztünket felvenni, és a sértett hiszti helyett a nemzetek közti sikeres együttműködésbe felnőtt módon energiát tenni.

Legyintéssel zárom, mert értem hogy nem tartunk itt. Kizártnak érzem, hogy ilyen értelmű beszédet ma bárkitől is halljak. Tényleg elengedem a közéletet, mert valóban ott tartunk még csak, hogy legyünk egyre többen, akiknek igénye van egyáltalán a részességre – mely okból a törzsasztal mozgalmat és női köröket kezdtük építeni, hogy helyi csoportok legyenek. Csoportvezetők első találkozása jövő csütörtökön lesz, egyenlőre még színfalak mögött. Kövesd ezt a hírlevelet, ha érdekelnek az alkalmak és a helyszínek, nyilvános indulás áprilisban várható.

Boldog ünnepet mára!
🌷

Emlékezz, hogy a lényeg végül nem az, hogy magyarok vagyunk, hanem hogy emberek. Együtt. És az emberi élet megoldása nem a nagyszerűség és különlegesség bizonygatása, hanem hogy az ember felveszi a keresztjét, és beleáll a szolgálatába. Hiszem hogy a Magyarságnak is van Ügye, és hogy meg is fogja találni, és bele is fog állni. Ami most van még nyilvánvalóan nem az.

Jó munkát!
István


Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!