Szervusz Gábor!

Értékes volt nagyon a Veletek töltött idő, köszönöm szépen, hogy megfigyelőként részt vehettem első kongresszusotok média nyilvános részén! Nem terhellek azzal, hogy nekem milyen felismeréseim voltak, Fehér Nyúl adás készült, ha érdekel.

Hanem.

Alább az én tükröm, amilyen egyenesen adni tudom, ahogy Benneteket látlak. Megbecsülésem jele, hogy egyenes törekszem lenni, és hitem jele, hogy nem kedveskedem, kertelek, udvariaskodom. Én ilyen leveleket szeretek kapni. Bízom benne, hogy értékesnek találod, ahogy én oly sok engem konstruktívan kritizáló levelet értékesnek találtam az elmúlt tíz évben (a kezdeti megütközés után).

Tehát…

Először is minden elismerésem! Erős volt NAGYON a jelenléted, a beszédmód, a hangsúlyok, a ritka mosoly, a komoly hangulat, hogy nem félsz hosszú szüneteket tartani. Bravó! Nagyon tehetséges orátornak és politikusnak látlak.

Kritikai észrevételem nem ehhez, hanem a szerepfelfogásodhoz, a mondanivalódhoz és a csapatodhoz van.

I. Szereped

A vezető ROHANJON neki a fekete kapunak, és NE nézzen vissza. Mint Aragorn. Megy, mert Hisz, és Tudja, hogy a többiek is jönnek, de nem ezzel foglalkozik. Hiányzik az üzenetből, hogy ÉN elindulok, ÉN megcsinálom, ÉN leváltom, UTÁNAM gyertek. (Miközben pedig volt pár mondat ebben a beszédben, amiből én azt éreztem, hogy legbelül pedig nagyon is az a vágyad, hogy te csináld meg.)

Értem, hogy megégetted magad, és hogy szerinted nem miniszterelnökség, nem az ország vezetése a dolgod. Ha valóban így van, akkor miért vezetsz pártot. Ha valóban így van, akkor miért állsz az országos politika színpadára. Miért adsz interjúkat. Miért fogadsz el meghívásokat. El kell lassan dőljön, hogy valóban mentorálni akarod a fiatalokat, ahogy mondod – vagy igenis Vezető vagy.

Tapasztalatom ehhez (nehéz, és olykor fájdalmas tapasztalatom), hogy a vezetőnek vezetnie kell, tehát példával tud másokat leghatékonyabban mentorálni, amihez bele kell álljon, csinálnia kell. Míg ezzel szemben a mentor mentor nincsen előtérben. Semmikor. Fogalmilag nincs. A mentor a háttérben támaszt, amikor szükség van épp rá. Mint például én most ezzel a levéllel Téged. Talán. Remélem.

Értem, hogy megégetted magad, de én hiszem, hogy még vár Téged is a férfi út harmadik nagy korszaka. Ahol nem vezetővé kell válni, hanem ennél sokkal nagyobb a feladat: királynak lenni. Az király, aki másokat szolgál. Egy országot.

Értem, hogy a fiatalokat akarod támogatni, hogy Te is huszonévesen lettél politikus, de LÁSD, hogy Viktor személyes csoportjában indultál, az ő vezetői példáját követve, és innen vívtad ki a szabadságod, mert: potenciális utód vagy, potenciális miniszterelnök, aki (1) le KELLET a gurut, az apát, a mestert magában ölje, (2) meg KELLETT a maga vágyvezérelt önközpontú túlzásait, és ennek következményeit, tehát a személyes poklát élje, (3) a pokolból kilépve most tér a világba vissza, tiszta szándékkal, valódi nyugodt fénnyel a tekintetében.

Lásd, hogy Te sem bíznád a 20 évvel ezelőtti önmagadra az országot, és hogy talán jó, hogy a szavazók még a 6 évvel ezelőtti verziódra sem bízták. LÁSD, hogy 20 (45) év volt oda eljuss, aki ma vagy. És lásd azt is, hogy nagyon különleges tapaszdalaid lehettek, ami Jóisten különös kegyelme, és befektetése. Tartozol.

Értem, hogy annyira lejárattak, hogy nem hiszel abban, hogy a magyarság vezetőnek akarjon, hogy tömegek Rád szavaznának. Értem. De pont az a feladat, hogy egyre többen legyenek, akiket ez nem érdekel, mert az emberi minőség változását, amit nyilvánvalóan mutatsz, már látni képesek. Mondod, hogy 20-30 év, de így viselkedsz-e. A Jó, a Helyes és az Igaz végül legyőzhetetlen, MERNI kell Bízni ebben, bármit is mond a józan ész és a választási matek. Csak az lehet Igaz, aki transzparens, tehát látszik, tehát a múltja látszik, tehát a hibái-bűnei látszanak.

A feladat nem az, hogy tiszta embert találjunk (magunk helyett, amit Te látszólag próbálsz), hanem, hogy igazak merjünk lenni. Pontosan EZ a forradalom, mire a politikában is szükség van. Radikális őszinteség és radikális transzparencia abban, aki vagyok. És radikális alázat és türelem abban, hogy megengedem, hogy erre ma kevesen szavaznak. És brutális munkabírás és kitartás, hogy az embereknek segítsünk az útjukon haladni, hogy ezt értékelni tudják, hogy ERRE vágyjanak, szavazzanak. Ezt jelenti szerintem, hogy Isten országát a Földön építeni.

Másképp ugyanez: a tiszta ember gyerek. Ahogy egykor te is gyerek voltál. És ahogy az egész csapatod az. Mindenki. Szimpatikus és bizonyára nagyon tehetséges fiatalokat láttam a rendezvényeteken, akikre én bármit csak felnőtt felügyelete mellett bíznék. És egy darab férfit. Aki körül minden forgott.

Még másképp: a fiataloknak (és a nemzetnek) nem mentor kell szerintem, hanem Pásztor. Tehát olyan vezető, aki nem diktátor vagy törzsfő, mint Te is egykor voltál, hanem jó Pásztor (igaz király), aki a helyes irányba terel az által, hogy maga jó irányba tart, és másokban bízva lehetőséget ad, hogy helyesen segítsenek. Viktor ezt nagyon hatékonyan csinálja. (A lehetőség adást. A helyesség megköveteléséit nem.) A pásztor helyesen elöl megy, példával mutatja az utat. A nemzet (és ezen belül a fiatalok) érdekében igen, de legelsősorban Isten szolgálatában.

A magyarságnak jó pásztor kell, és Te MÁR erőben vagy, fényesebb mint valaha. 20 év és sok szenvedés kellett hozzá. Lenyűgözően veszélyes azt hinni, hogy mentorálás által pár év alatt felnőnek melléd a fiatalok. Mondom, mert hittem én is. Nem fognak. Hanem nekik is 20 év lesz. Talán csak 15, ha jól segítesz. Ha tényleg ezt akarod, akkor korán tértél a politikába vissza. Hanem országos közösséget kellene építs, ami az embereknek a saját útjukon haladni segít, amiből 10-20 év múlva lesz elég szavazó, és valaki majd pártot indít. Másrészt szerintem csak hiszed, hogy ezt akarod. Logikus, hogy ezt kéne akard. De én nem így érzem.

Kapcsolódó nagy tapasztalatom, hogy tévedés, hogy az emberek felnőnek és majd önállóak lesznek. Nem. Hanem mindenkinek és mindenkor van jó pásztorra szüksége. Neked és nekem is. Ezért fontos számomra ez a levél, amit most Neked írok. És ezért fontos, hogy én hétfőn Beer Miklóssal másfél órát beszélhettem. Mindenki KELL támaszkodjék, mindenkinek meg kell legyen, aki olykor támasztja.

Az igazság az, hogy senkinek nem megy egyedül. Az élet. És semmikor nem is fog menni. Hanem az apák után guruk, és guruk után jó pásztor kell. Mindenkinek. Hübrisz ezt nem belátni, ami engem pl. magányba és hibás döntésekbe vitt.

A nép pásztort akar, és minidig is fog akarni, mert az ember csakis így, a haladóbbak által vezetve közelíthet Istenhez. No és ezért mutat hasonló jegyeket a Kádár és az Orbán korszak. Mert a nép abból választ, ami épp van. Adott körülmények között (és a szavazó személyes állapotához mérten) a legjobbat.

Nem a nép lelkével van tehát gond. 
Hanem azzal, aki mást vár tőle.

Mármint persze, hogy nincsen baj. Sem Veled sem a nép lelkével. Úton jár a nép, és választja, amit épp legjobbnak lát, akiben bízni/hinni tud, még ha épp oly meztelen is a messiás, mint Döbrögi, akiből kiábrándult. Ahogy úton vagy Te is, és támasztod, akit már tudsz. A lényeg a felelősséget vállaljuk. A népre mutogatni szerintem felesleges, mert változtatni nem a népen, hanem magunkon tudunk. Amitől a nép is változik. Akár gyorsabban is, mint az ember gondolja.

II. Csapatod

Újabb kemény mondat jön, remélem bírod még: Nincsen Csapatod. Hiheted, hogy van, de én senkit nem láttam. Téged láttalak és lelkes segítőket, akik nagyon tehetségesek, igen, fiatal Petőfi módjára, de Csapat alatt én Szövetséget értek. Szövetsége a férfinak olyanokkal lehet, akikre rá meri bízni az életét. Háttársnak mondták ezt. Akikben totálisan bízom, akiket nem kell menedzseljek, akikkel együtt harcolva nyugalmam van, hogy a hátam biztonságban van, értsd: jól van nélkülem is elvégezve, amit rájuk bízok. Hozzánk hasonló súlyú, a maguk személyes útján haladó, érett emberek szövetségére van a szent harchoz is szükségünk.

Viktor egyik nagy erőssége ez. Ő mindig is fej volt egy 5-12 fős mag csapat testén, miután a másik fejet sikeresen levágta (megfutamodott) Fodor kilépésekor. A Fidesz hozzá hasonló tehetségű, tapasztalatú, korú, az elvégzendő feladatra alkalmas személyek együttműködése volt. Pontosan mint a gyűrű szövetségében. (Az ő gondja, hogy az eredeti társak nagy részét kicsit megerőszakolta; a második generáció nagyjai már az életére törnének, tehát őket kordában kell tartsa; így most egy harmadik generációra próbál jobban támaszkodni, mert kifogyott az emberekből. Ami Tőle is súlytalan. Mert ezek még nem kaptak elég időt felnőni.)

III. Mondanivalód

Tetszett a mondanivaló, különösen, hogy stratégiai iparágként autóipar helyett az “egészségügyi prevenciós ipart” jelölted meg. Jó ötlet.

Amit nem csak azért mondok, mert ez az én iparágam, hanem mert én is hiszek abban, hogy az AI által támogatott új világban az egyik iparág ami jelentős konjunktúra előtt áll az a figyelem ipar (nem szeretem segítő szakmának hívni). Hogy legyen figyelmünk egymásra. És: hogy a magyar ebben jó. Az egoizmuson túljutó magyar emberek nagyon jól tudnak a figyelmükkel segíteni.

Örömmel jelentem, hogy ha valóban ebben hiszel, akkor én vagyok a jövő Magyarországának az egyik vállalkozója, akivel érdemes segíteni egymást. Mert

(1) Nekem pontosan ez a dologom. Az egészség prevenció. Hogy emberek tudatosodjanak. Nem csak magyar vonatkozásban, hanem európai szinten.

  1. Az általunk tanított korszakos EGO JÓGA rendszernél nem ismerek a világon hatékonyabb eszközt, ami embereknek haladni segít, külföldön is várják
  2. az általunk épített vidéki férfi törzsasztal és női kör hálózat a közösséget, az együtt haladást, a nem vagy egyedült tudja tömegeknek megadni
  3. az áprilisban induló Humania rendszer az emberek élettapasztalatait hozza pontosan úgy piacra, ahogy az Aribnb az ágyaikat, amire országos mentor hálózat épül itthon és külföldön is, hogy mindenkinek legyen mentora

(2) A hozzám hasonlók munkájának az eredményeként emberek tömegei haladhatnak gyorsabban a személyes férfi és női útjukon, és lesz egyre több a jó pásztort Látni, tehát az abuzáló apa helyett Választani is képes szavazó.

Viccet félretéve (nem az, persze, jó lenne beszéljünk erről) – több más részlet is tetszett, de a lényeg nem ez, hanem, hogy nekem változatlanul hiányzik az átfogó üzenet.

Az “adjuk vissza az országot fiataloknak” mondatot értem, de nem elég igaz számomra. Mert sosem volt az övék, és nem is szabad az övék legyen. Hanem az ország mindenkié. Tudom, hogy tudod, és ez a mondat a stratégia része csak, így akarsz embereket megszólítani. Értem. De LÁSD, hogy az igazságból áldoztál azzal, hogy ezt választottad, és ez által hitelességet vesztesz azok szemében, akiknek ez fontos. Ami így ellene megy amúgy helyes alapvető törekvéseidnek.

Végül egy apró technikai részlet. Félve említem, mert átérezem, hogy hogyan éled ezt a levelet meg, és tényleg tartok tőle, hogy ez már sok lesz, de… az eseményen kivetített EU zászlón fordítva voltak a csillagok. Fejjel lefelé. Gondolom, hogy véletlen figyelmetlenség, nyilván, de fontosak az ilyen részletek kis, különösen, hogy ezoterikus érzékenységű emberek mit társítanak a fordított csillag képéhez.

Hálás vagyok nagyon, hogy elmehettem.
Sokkal tisztábban látok ennek következtében.

Jó munkát Neked, Gábor!

Nagyon nagyra értékelem, aki vagy, és ahol jársz.
Különben nem írtam volna meg ezt a levelet.

Szeretettel,
Joós István

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!