A szeretet képes legyőzni a félelmet. Tapasztalatom, tehát mondogatom egy ideje, hogy válság esetén ne kevesebbet, hanem többet adj. Például párkapcsolatban. Ha nem becsül, nem szeret, nem megy, akkor nem óvatosabban és kevesebbet, hanem épp bátrabban és többet adni a megoldás, aki feltétel nélkül, minden súlyával, bátran és szeretettel dől, azt bizonyosan elkapják. Mármint ha a másik valóban melletted áll. Akkor bizonyosan. Ha pedig senki nem kap el, akkor nem jól figyeltél. Akkor nem áll ott senki. Már nem. Vagy sosem állt igazán ott. Fontos ez nagyon, hogy annak, ha az ember egyre többet ad mindenképp egyértelmű válasz az eredménye, aki Mer többet adni, az bizonyosan fogja az igazságot tudni, abból ahogy azt fogadják, tehát, hogy a másik keménységét, tehát önmagába zártságát, tehát félelmét a szeretet áttöri, vagy sem. Ezt látom. Hogy a cselekvő, kitartó, többet és többet adni törekvő, a sötétséggel megküzdeni hajlandó szeretet a félelmet le tudja győzni, CSAK az ilyen szeretet tudja a félelmet legyőzni. Ami persze abszolút nem újdonság.

Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik orcádat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is.

Működik. Sőt. Ami belőle következik is fontos, hogy tehát, aki ilyen helyzetekben megijed, az nem szeret igazán. Ugyanis a szeretet nem csak bátor, de kezdeményező. Tehát sosem passzív. Aki ül, és várja, hogy őt majd megértik és értékelik az önmagával van elfoglalva és nem szeret. Más néven hisztizik. Szabad. De jó utána továbblépni, mert az igazi szeretet cselekvő, szinte harcos, és amikor nem értékelik, vagy akár orcán ütik sem neheztel, hanem Még Ad, fordítja a másikat. Hmm. Hölgyek ezt tanulják, a világszépség titka helyesen, tehát igazán szeretni. Gyakorlás által elsajátítható. Csakis. Mégpedig nem csak az igeneket és a többet kell gyakorolni, hanem az igazi szeretet határozottan mond nemet, is, amint értelmetlennek, tehát haszontalannak érzi, hogy többet adjon, hazugság és önbecsapás a szeretet nevében bárkit megmenteni próbálni, két orcám van, több nincs, és ilyenkor EL enged. Muszáj elengedni, aki nem képes tőlem fogadni, ami viszont legkevésbé sem döntés, hanem őszinte belátás. Ami a többet adni törekvő, tehát a valóban minden tőle telhetőt megtévő emberben pontosan a bátor cselekvő szeretet eredményként születik, a felismerés, érett gyümölcsként magától esik le, és egyszerre nincsen vele dolgom többé, elmúlt, mintha sosem lett volna.

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: „Nektek, akik hallgattok engem, ezt mondom: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Azokra, akik átkoznak titeket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Ha arcul üt valaki, tartsd oda a másik arcodat is. Annak, aki elveszi köntösödet, add oda a ruhádat is. Mindenkinek, aki kér tőled, adj, és aki elviszi, ami a tied, attól ne kérd vissza. Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok érte Istentől? Hisz a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik. Ha csak azokkal tesztek jót, akik veletek is jót tesznek, milyen jutalmat érdemeltek? Hisz ezt a bűnösök is megteszik. Ha csak a visszafizetés reményében adtok kölcsönt, milyen hálára számíthattok? A bűnösök is kölcsönöznek a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza. Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok, így nagy jutalomban részesültök, és fiai lesztek a Magasságbelinek, hisz ő is jóságos a hálátlanok és a gonoszok iránt. Legyetek tehát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas. Ne mondjatok ítéletet senki fölött, s akkor fölöttetek sem ítélkeznek. Ne ítéljetek el senkit, s akkor titeket sem ítélnek el. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsátanak. Adjatok, és akkor ti is kaptok. Jó, tömött, megrázott és túlcsorduló mértékkel mérnek öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyannal mérnek majd nektek is.”

Lk 6,27-38

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!