Értem, hogy úgy tűnik, nem ért a másik, de valójában ritkán van erről szó. Sokkal gyakoribb, hogy pontosan ért, de mást szeretne, máshol vannak a félelmei, mások a prioritásai. Olyan helyzetekben pedig, amikor ez így van, akkor csakis robbanás lehet, ha mindkét fél erőből próbálkozik. Háború és robbanás. Megérteni jobb. Felfedezni. Hogy mit is akar, miért is úgy akarja. Mindig van ok. Vágy vagy félelem, de van. Ok. Mindig van, és mindig felfedezhető, mert Van, csakis figyelmen múlik. Amihez a MÁSIKRA kell a saját vélemény bizonygatása helyett figyelni. És meglesz. Az ok. Mert van. Ami viszont nincsen, az közös döntések.

Nincsenek közös döntések.

Az ember dönt, maga dönt, és ezek a döntéseink lehetnek összhangban a másik vágyaival és reményivel. Vagy nem. De mindenképp felelünk értük. A döntésekért. Mindenki maga felel. Sőt. Felelősök ráadásul úgy vagyunk, hogy ritka a döntés, ami csak engem érintene. Hanem többen vagyunk a képben. Szinte mindig, de legalábbis a jelentőségteljes döntéseknél. És a vezető Dönt. Dolga. Felelőssége. Fontos ezt érteni. A vezető dönt, az okos pedig enged. Fontos. Hogy az okos, tehát a Bölcs nem erőből vitatkozik, hanem megpróbálja megérteni a másikat, magába engedi annak állapotát, így enged tehát, be, ez az engedés lényege, és őt Megértve aztán belülről beszél, hozzá, aminek hatására garantáltan változni fog a másik álláspontja. Amikor indokolt. Az van belül, aki jobban ért. Mindig. Az a Bölcs. Aki nem háborúzik. Akinek Igaza is ezzel arányban van. Ami mégis mindegy, ugyanis Bízik, mert Dönteni a másik, a kívül álló, a Vezető Dönt.

És értem én, hogy VAN álláspontod.

Hogy mindig is volt, hogy ezzel nőttél fel, hogy így érvényesültél évtizedeken át, de engedd ezt el. Ideje. Ne legyen! A Bölcsnek nincs álláspontja. Ugyanis abban a pillanatban, hogy álláspontom van ütközünk. Akinek álláspontja van, saját, az enyémtől eltérő, az nincsen, nem lehet bennem. Akkor épp nem. Tehát háború van, és nem lehet más, akár szelíd, akár kemény a harcmodor, amíg az egyik fel nem adja. Ami fájdalmas. A Harc. Sokkal jobb tehát, ha nincsen. Álláspont. Hanem például tapasztalat van, vagy vélemény, vagy megérzés, vagy lágy simítás, vagy ölelés. És Bizalom. Bizalom, hogy a másik ért, sőt, a bizalmon túl Figyelem, ami által úgy van mondva, amit mondani kell épp, hogy a másik bizonyosan ért és meghall, tehát véletlenül sem álláspont, legutolsó sorban konfrontatív… A Bölcsnek nincs álláspontja. A Bölcs nem AKARJA, hogy úgy legyen.

És pontosan ezért irányítják a Bölcsek világot.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!