Szeretett Mind!

Húsvétot nehéz nem úgy látni, hogy Jézus ragaszkodott az igazsághoz, amiért megölték. Aminek alapján ép elmével nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy az igazság veszélyes, amit őszintén kimondani aligha tanácsos.

Sok értelmes ember próbálja adagolni az igazságot a környezetemben – sokak dilemmája, hogy mennyi igazság helyes.

Két erős tapasztalatom van ehhez:

Az első, amit a pénteken a TV-ben is mondtam, hogy: “A kicsi hazugságok téglák, amikből falak épülnek… nem csak a házastársam és közém, hanem körbevesz engem a fal egy ponton. Én egy börtönben ébredtem a semmi közepén, olyan fantasztikus magányban, hogy szavakat nehéz rá találni.”

Az a tapasztalatom, hogy az igaztalanság börtön, ahova magát zárja az ember. Érthető, persze, mert félünk az igazságtól, de az eredmény mégsem lehet más.

A másik erős tapasztalatom, hogy ami valóban értékes az életemben az mind “túlélte” az igazságot, sőt… megerősödött az által, hogy az igazság kint van. Munka volt, persze. Akár küzdenem is kellett, hogy ne halál legyen – de nagyon megérte.

Mindezek alapján én arra jutottam, hogy hibás gondolat, sőt arrogancia, ha azt képzelem, hogy tudom, hogy mennyi a helyes igazság.

Másképp: arra jutottam, hogy nincsen más valódi kőszikla, mint az igazság. Tényleg nincsen. Nem érdemes másra építkezzek, mint a totális igazság, a radikális transzparencia.

Egy ideje így élek.

Aminek következtében, igen, sok kapcsolatot “el is vesztettem” az igazság miatt – az általam vélt, szubjektív, aszerint amennyire ma látom igazság kimondása miatt.

Pontosabban: mégsem.

Hanem megkönnyebbültem, és sokkal tisztább lett az életem attól, hogy leváltak rólam, akiknek az én igazságom sok vagy kevés volt. Meghaltak, vagy meg sem születtek kapcsolatok, amik érdekek mentén jónak tűntek talán, de közös igazság híján nem voltak időszerűek, mert nem lettek volna életképesek.

Nagy a kontraszt.

Az előző életemben érdekek mentén alakítottam a kapcsolataim (mert én akartam valamit), amik rövid távon általában működtek, de (1) rengeteg energiát vittek tőlem, (2) végül mind bedőltek, (3) általában csúnyán lett végük.

Míg ezzel szemben az igazság alapján épülő kapcsolataim tartósak.

Tudom, hogy érted. Azt is tudom, hogy félelmetes, mert a kapcsolataid akár két harmada is áldozatul eshet, és a fennmaradó harmad sem lesz könnyű, azokba is munkát kell majd tenned, ha az igazság alapjára “átváltasz”.

Mégis ajánlom.
Legnagyobb szeretettel.

Ne múljon el a húsvét nyomtalanul!

Ha az igazság kimondását védett térben gyakorolnád, mielőtt családtagjaid és ismerősied elé állsz (én így tettem) – vár a Közösségünk.

Többek között Kassai Lajossal beszélgettünk pénteken a kortárs férfi válságos állapotáról az M5 műsorában. Itt nézheted meg. Ajánlom!

Újraindítom a Férfi Kört, május 3. este 6 a következő alkalom, változatlanul ingyenes, és külön oldalt is kapott: ferfikor.org

Elkezdtem az Instagramot újra használni. Akkor ajánlom, ha a Facebookon egy ideje már nem érzed olyan jól magad: instagram.com/joosistvan

És, igen, haladok a könyvvel… pár egészen meglepő gondolat is került bele a héten. Szeretem ezt nagyon, hogy ahol az ember figyelme van, ott bizonyosan fejlődik.

A Tied hol van?
🔥

Jó munkát Mindenkinek!

Hálával,
Joós István

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!