Vasárnapi Istenes írás, a kérés hatékonysága és a hit összefüggéseiről. Szeretettel. Hogy akkor most már valóban minden vasárnap legyenek vasárnapi Istenes írások… Szeretettel.


Abban az időben: Példabeszédet mondott Jézus arról, hogy szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni. Így szólt: Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben. A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver. Az Úr így szólt: Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?

Lk 18,1-8

*

TUDOM, hogy a reményről és a kérés fontosságáról szóló üzenet sokak, sőt tömegek számára a mai olvasmány lényege, de vegyétek kérem az utolsó mondatot is észre: Csak az a kérdés, hogy … talál-e hitet a földön? CSAK ez. És nem a Te hitedet és az én hitemet, hanem egyáltalán hitet, hogy talál-e, amit én úgy értelmezek, hogy ez nagyon távoli időben fog bekövetkezni és addigra vagy végleg az önközpontúság sötétjébe süllyedünk, vagy pedig visszatalálunk, elbotorkálunk a valódi hithez, ami egy szóösszetételben a személyes Istenkapcsolat. Hogy ennek mi köze bármihez is? Az, hogy a szöveg alapján a Hit, tehát az Istenkapcsolat minősége alapvetőbb, mint a kérés, olyannyira, hogy akár azt is kijelenthetjük, hogy a kérések azzal arányban teljesülnek amilyen az ember Hite, tehát kapcsolata. Mely okból tehát teljesen haszontalan a hit által meg nem alapozott kérés. Az igazságtalan bírót talán a kitartó, akár erőszakos kiabálás is megfélemlíti, de a mindenség rendjét nem, mely okból tehát a hiteden, az Istenkapcsolatodon KELL először dolgozz, ha kérésed van! Hogy hogyan? Hmm. Figyelem remek alap. Hála ebből automatikus, ha a problémák helyett magad köré figyelni képes vagy. Amiből lenyűgöző szeretettség-élmény következik. Amiből megnyugvás, bizalom, hagyatkozás, derű – ami nem egyszerűen csak az Istenkapcsolat, de a kapcsolatok változását hozza! Olyan csodálatosan szép ez, hogy az ima magasiskolája a kapcsolódás – amilyenek az emberi kapcsolataid, pontosan olyan az Istenkapcsoltod, tehát a hited. Helyesen csakis jól lét alapján megy. Mindenek ellenére, mindenekkel együtt, egy nagy IGEN az életre, alapja elfogadás, sőt magamhoz szeretettel ölelés: a leghatékonyabb kérés, ami magától múlik. Mert valami nagyobb, a Hála foglalja a helyét. El. És a világ akkor, mintegy varázsütésre, változik: azonnal kapjuk a kérésünket meg, amint elengedjük. Sőt jobbat…

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!