A siketnémát félre kellett hívni a tömegből. Érdekes ez nagyon. Ahogy a senkinek ne mondja el utasítás is. Amit persze nem tart be. Miért? Talán épp a tömegbe visszatérve nem tudja tartani, ami talán már az első lépés a fül újólagos bezárulása, a nyelv ismételt lebénulása felé. Mert nem úgy használja őket. Ami másrészt nehéz. Tömegben nagyon. A hírnök sziklára, hegyre, barlangba kortól függetlenül ezért mászik, mert a tömegben a Lényegeset meghallani nehéz, kifejezni pedig szinte lehetetlen, illetve ha esetleg sikerül, akkor megvédeni az. Gyöngyök a sárban. Hmm. A tömeg sár. Mindegy hogy egy téren vagy az interneten, az olyan emberi közösség aminek Iránya, tehát Ügye, tehát közös Küldetése nincsen az csak tömeg. A nemzeteknek régebben volt. Ma nincsen. Facebooknak sosem volt. Családoknak ritkán van. Sár. És amit a sárba dobnak, azt a tömeg megtapossa, ami önmagában persze nem baj, hanem viszont ha egyszer sárban látod, akkor annak a hitelessége örökre csorbát szenved, nem az értők, hanem a tömeg tagjai számára, tehát hozzájuk vele eljutni ez által nem könnyebb, hanem épp nehezebb lesz. Hoppá. Ezért tiltja Jézus. NE beszélj róla. Ezért nem teszem többé a mélyebb írásokat Facebookra ki.

Másrészt.

Másrészt szabad észrevenni, hogy a siketnéma és egyedül a siketnéma részesül a Nyílj meg! csodájában. Tehát a tömeget választó, a tömegben elsüllyedő, az abba szubjektív belehaló, a mélyponton ÁTeső ember kezd Hallani, tudja aztán a saját útját választani, megoldódó nyelvével ezt másoknak is átadni, mert Számára nyílik meg az Irány, ő Kap erre lehetőséget. A siketnéma. Tudom, mert voltam ott. A totális külső orientációvesztés okozta süketülés és némulás hatására fordultam a belső hang felé, majd kezdtem lassan el a Hangomat is használni, mesélni is erről. Pengeél az út, ahol az Irány előre, a funkcióm szerinti legjobb Hasznosulásom mindig világos, viszont mindig SOK munka, mondhatni Harc, a két oldalon pedig a tömegbe való visszaesés szakadéka tátong. Nagyon Lelkesítő. Hogy Van más is, Irány, Út, de csakis annak, aki Meri választani, és nem megalkudni benne. Hmm. A tömeg valóságosan sár. De sárból születünk.

Ezután eltávozott Tírusz vidékéről, és Szidonon át a Galileai-tóhoz érkezett, a Tízváros környékére. Ott egy siketnémát vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrehívta őt a tömegből, ujját a fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: „Effeta”, vagyis „Nyílj meg!” Erre megnyílt a siket füle, megoldódott a nyelve, és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták: „Mindent jól cselekedett: a siketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet.”

Mk 7,31-37

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!