Sokat beszléünk a nagyságról. Hogy milyen végtelenül fontos merni nagynak lenni, értsd: elhinni magunkról, ennek érdekében tapasztalni a tehetségeinket és az értékünket, hogy képesek vagyunk nagyszerű dolgokat tenni és elérni. És valóban.

Merni nagynak lenni fontos. Míg egy ponton túl aztán már nem.

Az Út második felében ugyanis nem nagynak, hanem egyre kisebbnek érdemes merni lenni…

A “munka ünnepén” érzem ezt fontosnak ma, mert a “jó munka”, amiről én is mindig beszélek kapcsolódásban megvalósuló munkát jelent:

Jó munka csakis másokkal kapcsolódva van.

A maga hasznosságát, tehát értékét, tehát nagyszerűségét egyre inkább tapasztaló ember kihívása a hübrisz, hogy elhiszi magáról, hogy ő milyen fontos, hogy talán fontosabb mind mások. Pedig nem. A jó munka csakis akkor megy, ha értékünk mellett viszonylagos jelentéktelenségünkkel is tisztában vagyunk.

Évek óta élményem magamról, hogy nem növekszem, hanem össze megyek. Értsd: egyre kisebb, de egyre konkrétabb vagyok. Másképp: a fő tevékenységem évek óta már az, hogy abbahagyok-leteszek dolgokat. Ami a kulcsa-ára-titka, annak, hogy kapcsolódni tudok. Folyamatos hátrálásban tapasztalom magam.

Hmm…

A jó munka bizonyos értelemben láthatatlanság és jelentéktelenség. Ami egyben a lelki békém kulcsa. Hogy túljutok azon, hogy “rajtam múlik”. Nem. Nem rajtam múlik. Rajtam is múlik, de én csak egy kicsi fogaskerék vagyok, konkrétságommal arányban jelentőség teljes, de a nagy képben szinte láthatatlan mégis. Egyszerre.

A “munka ünnepe” napján két egyszerű tippem van, amik az én életemet az utóbbi években meghatározzák.

Első, hogy

Kérj tanácsot!

Évek óta nincsen már semmi, amiről én egyedül döntenék, hanem mindenről és mindig tanácsot, véleményt, visszajelzést, érzéseket kérek másoktól. Amik formálják a látásomat, és így eredményezik a tetteimet. Tanácsok által a döntést tudom kiküszöbölni, azt látom meg, hogy a helyes lépés mi.

Másik pedig, hogy

Bízd arra, aki jobban tudja!

Amit úgy tudok egyszerűbben mondani, hogy

Ne csinálj olyat, amit más jobban tud!

És ehhez, hogy ez kiderüljön persze tanácsot kell kérjek. Mert csak így derül, ki, hogy más esetleg jobban látja-tudja. És másrészt be kell érjem azzal a konkrét (tehát összességben kicsi) funkcióval, amiben valóban én vagyok a legjobb.

Jó munkát!
István

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!