Lélekben szegény. Mit jelent? Elsőnek mondja, fontos kell legyen. Hmm. Soká nem tudtam a szegény fogalom anyagi vonatkozásaitól elszakadni. Hiába volt ott, hogy „lélekben”, nem tudtam a szegénységet az anyagi viszonyoktól elvonatkoztatni, tehát tobzódtam is ebben sokat, hogy lélekben szegény próbálok úgy lenni, hogy kevés javaim vannak. De NEM ezt jelenti. Bármennyi pénzed lehet, lesz is, amint leesik, hogy nem a Tied, hogy mindegy, mert eszköz, erő csak, mennyisége okozat, jól kell használd, a felnőtté válás alapja, Lecke, beavatás ez, amin mind átmegyünk, és így értjük meg, hogy a Boldogság Kulcsa NEM a mennyiség, hanem a Mód, ahogy ezt, ahogy magamat hasznosítom. Egy irányba. Lépésről lépésre, Bizalommal, EZT jelenti a lélekben való szegénység. Hogy a lelkemben kevés Van, kevés Hiány, kevés Cél, kevés Félelem, kevés Akarás. Sőt. Vegyük észre:

Hiány, Cél, Félelem, Akarás ugyanaz. Mind.

Hiány okán lesz Céllá, amit Akarok, Akarás okán pedig Félek. És ebből a kevés a boldogság útja. No de mennyire? Tucat helyett három? Egy? Vagy egy sem? … Tapasztalatom, hogy a tucatból lehet három, de nem jó nekem, mert még mindig szanaszét rángat, viszont végül egységbe szintetizálódik, ami igen. Az Jó. Az egy. Megnyugszik, és marad. Velem ez van. Hogy Egy KELL legyen, szükségem van Célra, Értelemre, Hasznosulásra, és akkor jó, ha egy van. A több szétszed, a semmit elgondolni sem tudom. Nem. Hanem Egy. Egy Ügy, egy Dolog, egy Feladat, egy kell, tehát, igen, egy Hiány, egy Cél, egy egy Félelem, egy Akarás IS, mert ez továbbra is ugyanaz. Mind. Amiből Egy szükséges és elégséges Bennem, hogy jól legyek. Az Egy pedig

Isten.

Igen. Tudom. Patetikus, elcsépelt, és érthetetlen. Másrészt igaz, csak egyszerűsítés. Megmagyarázom. Isten minden és semmi, tehát beláthatatlan és felfoghatatlan, azonban tapasztalható. Mivel minden és semmi, tehát a bármivel való kapcsolódás, az AKÁRMILYEN tapasztalás, az egész világ MIND Isten, BÁRMI, ami tapasztalható, kivéve, mikor a fejébe zárja magát az ember. Az nem. Olyankor kivonom magam. Nem veszek részt. Önimádat. Önkény. Sötetség. KÍN. Isten ott is szól, persze, sugallatok és megérzések által próbál Hozzád eljutni, de a ráció nem engedi. Innen a Boldogtalanság.

Isten, tehát az Egy ellentéte a Sok.

A lelki szegénység ellentéte a lelki gazdagság, ami azonban látszat csak, és valójában semmi. Szép ez magyon. Hogy mégis a Sok az ÉN mentsvára, mert fél, mert tudatlan, mert még nem tapasztalt eleget. EZÉRT bizalmatlan, senkibe magán kívül, és ezért halmoz. Börtön. „Lelki gazdagságot”, tehát Célokat, Félelmeket, Akarást generálunk, ami azonban megosztottságot eredményez. Mert az Egy az Út. Nem kell Istennek hívni, de EGY. Kell. Egy Hiány, egy Cél, egy Félelem, egy Akarás. KELL. A legigazabb Irány, minden élő emberben, amerre, tehát az EGY irányba valóban vezet is út, követhető is, Helyemre beállva, funkcióm szerint, Dolgom elvégezve. Bátorság kell csak hozzá. Bátorság és Alázat, ugyanis konkrét embereken át vezet. ALÁJUK állni, emelni, támasztani, szolgálni a Feladat. Férfiakat. Férfiak és nők egyaránt férfiakat KELL kövessünk, nő a Férjet a családban, férfi a Vezetőt a közösségben, végül nincsen más Igaz Mód. Hmm. Ezért és így a teremtés koronája a Férfi. Valóban az. A hím egyed, amint nem tart rá igényt többet, és a Helyét elfoglalja, amint szolgálni kezd.

Abban az időben, Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: „Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben”

Mt 5,1-12

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!