Konferencián voltam a múlt héten, megtisztelő meghívás nyomán a magyar parlamentben, és a szakma európai krémjét volt alkalmam hallgatni a témában. Megdöbbentő számomra, hogy mennyire szabályozási kérdésként látja a túlnyomó többség a fenntarthatóság és a demográfia témát. Szerintem nem az. Mármint az is, de csak okozatként, emberek tömegeinek pillanatnyi állapotának vetülete az életformánk, hogy erőforrásokat hogyan használunk, pazarlóan, bizonyítva, kompenzálva, tehát tudatlanul és túlzón, vagy mértékkel. Mértéktelenség eredménye a túlfogyasztás, a szennyezés mögött mindig figyelmetlenség, mohóság, önzes az ok, ami rövidebben számomra úgy összefoglalható, hogy

a valódi gond az, hogy az emberek nincsenek az jól.

Ez minden. Ilyen egyszerű. Minden „probléma” oka „csak” ennyi, tehát a válasz is itt, a gyökér közelében keresendő. Ebben segíteni. Hiszen, ha jól vagyok, akkor figyelek, akkor gondos vagyok, akkor nem pazarlok, mert nincsen rá szükségem, hogy túlzásokkal kényeztetessem magam, mint ma oly sokan. Ezért szűklátókörűség tehát a fenntarthatóság téma. Mert végül csak emberek, egyének vannak, akiket szabályozhatunk így vagy úgy, adókat is kivethetünk rájuk, de az egész rendszer működése végül nem ezen, tehát nem a „birka” szabályozásán és nyírásán, hanem annak közérzetén múlik.

A Helyemen vagyok csak erős.

Ezért ez a legfontosabb. Az embereknek a Hely megtalálásában, tehát a személyes, lelkesítő Ügy és a személyes, örömmel végzett Funkció együttállásának felfedezésében segíteni. Mert onnantól szabályozni is kevésbé kell, hiszen jól vagyok, tehát kevésbé fogyasztok, kevésbé szennyezek, sőt mások után is összeszedem, és sokkal többet termelek, amiből adni is szívesebben adok, mert van miből. Meghaladhatatatlanul fontos ehhez a sikerélmény. Saját valódi új tapasztalatokhoz segíteni embereket, akik az élmények alapján aztán már fognak tudni haladni, mindenki felismeri a Helyét, amint tapasztalja, a kérdés nem ez, hanem, hogy miként tudjuk hatékonyabban segíteni, hogy új tapasztalatokat szerezzenek, ez által a helyükhöz gyorsulva közeledjenek az emberek.

Ezt látom A kérdésnek, a válaszomat pedig személyesen szeretném elmondani. : )

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!