Egyre több férfi követ, ami öröm. Közülük egyre többen jelentkeznek, hogy csináljunk valamit együtt, ami megtiszteltetés. A beszélgetés általában úgy indul, hogy ő ebben vagy abban jó, és mire van szükség… Sztenderd válaszom, hogy nem tudom. Értve ez alatt, hogy arra jöttem rá, hogy nem ez a kérdés. Nem az a kérdés, hogy MIRE van szükség, hanem, hogy KI tudja, hogy mire van szükség. Másképp: arra jöttem rá, hogy nem alkalmazottak, hanem Társak kellenek.

Új belátásom ez. Huszonöt éve próbálok feladatokat kiadni. És azt fedeztem fel, hogy A) ebben én nem vagyok jó, B) a feladatok által végül mindig problémákat akartam megoldani, de azzal, hogy feladatként adtam ki: korlátoztam a megoldást arra, mit én megoldásnak gondolok, pedig lehet, hogy van sokkal jobb lehetőség.

Arra jöttem rá, hogy az én dolgom nem az, hogy feladatokat adjak ki, hanem, hogy bizalmat.

Felismerésem, hogy többé nem szabad problémákat megoldani próbáljak. Hanem mutatnom kell ”csak” helyes, mert valóban fontos problémákat. Mert így tudom megtudni, hogy az általam látott, Az Ügyhöz fontos rész-problémákhoz kiknél van vízió, tehát kiknél vannak megoldások. Meg kell találjam azokat az embereket, akik ezekre az általam látott problémákra A) nálam jobb megoldást tudnak, B) lelkesek, hogy meg is valósítsák azt a megoldást, amiben hisznek. Illetve ez sem igaz. Nem megtalálnom kell őket, mert nem keresés a mód, ahogy érkezni tudnak – hanem mutatni a problémát, éreztetni a teret, adni a bizalmat.

“Kevés az Ügy”. Értsd: útkereső férfiak tömegei vergődnek abban, hogy elég jó projektet hogyan találnak. Miközben én a világ legjobb ügyén dolgozom – hogy Legyen Mindenki Boldog –, és projekt bőségben, és segítség hiányban szenvedek.

Ideje tehát kitennem-összefoglalnom őket, nyilvánosan. Az egy Ügy érdekében (nevében!) jelenleg tíz projektet csinálok-keltetek-látok, és NEM megy egyedül, ez sem, nekem sem, hanem harcostársak időszerűek. Sőt. Át kell adnom őket.

Mindenhol mondom, hogy (1) a probléma szerintem mi, (2) a megoldásból mennyit látok, és (3) hogy szerintem ebből hogyan él meg – nagyon jól! –, aki beleáll.

1. Énakadémia [iskola]

A probléma a korszakos rendszer bemutatása és alkalmazása konkrét emberek konkrét életeire, hogy haladjanak Az Úton. Tartalom oldalról jól állunk, az új férfi és női folyamatok nagyon erősek, és szeretik őket, akik végigmentek rajtuk. Ami gyenge az a kommunikáció, hogy tömegek szerezzenek róluk tudomást. Élményem, hogy egy niche szolgáltatóból országos márkává kell és lehet válni. Amihez vezető kell, akinek ehhez víziója és képessége van. Az üzleti modell kurzusok és tagság eladása, ami potenciálisan rengeteg pénzt hoz. Lehetőség nagyon sok van, hiszen klubeseményeknek is volna tere, és vidéki központokra is lenne igény (franchise?), és webshop is lehetne, ahol bögrét vagy pólót vehet, akinek mások szolgálatához segédeszköz kell, vagy szívügyének érzi az Ügyet.

enakademia.net

2. Útonjárók [közösség]

A probléma támogató közösség támasztása az online térből indulva, ami a való világban szervezett események által is nyer kohéziót. Célja ennek kettős. Őszintén elmondani, név és arc nélkül, ami az embert nyomasztja – tehát tapasztalat alapú segítséget kapni és adni – ÉS új emberekkel ismerkedni. Barátság és párkapcsolat céllal. Az üzleti modell tagság, amit jelenleg az Énakadémián keresztül értékesítünk. Az élményem, hogy nem tartjuk elég jól meg a tagokat, több esemény, vagy Zoom, vagy randi lehetőség, vagy tartalom és cikk, vagy X… kell. És miért ne lehetnének ismerkedő estek, vidéki csoportok, pódiumbeszélgetések?

enakademia.net/tagsag

3. Joós István [csatorna]

A probélma a rajtam keresztül áradni akaró üzenetet emberekhez eljuttatni. Videók készülnek, de ismertséget tudatosan növelni, PR munkára, interjúkat intézni, előadásokat szervezni nincsen energiám. Az élményem, hogy menedzserre lenne szükség, aki szervezi a programokat, és tudja, hogy hogyan töltsük azokat vidéki helyszíneken is meg. Boldogan mennék, de nincsen hova, mert magam ezt képtelen vagyok megszervezni. Az üzleti modell (gondolom) menedzser részesedés. Nem pénz motivál, az energiám kell csak megtérüljön, tehát a generált bevételnek akár a nagyobbik része is lehet azé, akinek víziója van, és jól csinálja.

joosistvan.com

4. Férfi Műhely [hálózat]

A probléma, hogy a világban több Férfira van szükség, amihez nekünk férfiaknak nem csak nőktől, de egymástól is kell segítség. Mégpedig nem csak az online térben (ott inkább nőkkel kapcsolódunk), hanem személyes csoportokban. Ezért kezdtem férfi workshopot tartani, amik egy kéthetente találkozó csoport folyamatba vezetnek be, ami a Férfi Műhely. A műhelyben (1) csoportban dolgozunk, az úton haladáshoz egymásnak tapasztalat alapú segítséget adva, a 12 mérföldkő szerint, (2) személyes mentorokat választhatnak a tagok, akivel a 12 lépést is használva haladhatnak az önközpontúság-függés legyőzésében. (Megértésem, hogy mind függők vagyunk, azonban ez nem hiba, hanem érték, épp csak a függés helyes irányát, a leghelyesebb Célt kell megtalálja az ember). A Férfi Műhely az én fejemben a Tökéletlenek Társaságának férfi szekciója. Rövid neve TT. Ami két kereszt is egyben, “a kétszer haltak közössége”. ÓRIÁSI igényt érzek erre. És ÓRIÁSI szűk keresztmetszetnek tapasztalom magamat. Társ kell, aki az egészet kézben tartja, és Társak, akik csoportokat tartanak. Üzleti modell, hogy a vezetők maguk árazzák a csoportokat, aminek egy meghatározott kisebb része megy a központ felé és a vezetők mentorai felé tovább.

férfi workshop

5. Női Körök [hálózat]

A TT női szekciója. A probléma, hogy több nő kell, amihez nőknek is kell egymástól segítség. Mégpedig nem csak az online térben, hanem személyes csoportokban, hogy haladás legyen. Ezért kezdtem női workshopot tartani, amik kéthetente találkozó női körökbe vezetnek. Ahol (1) csoportban dolgoznak nők, az úton haladáshoz egymásnak tapasztalat alapú segítséget adva, a 12 mérföldkő szerint, (2) személyes mentorokat választhatnak, akivel a 12 lépést teljesítik. Erre is ÓRIÁSI igényt érzek, mert nem látok haladó női köröket. Nőiséget felszabadító „istennő keltető” sok van, de hova járhatnak azok, akiknek már nem ez az igénye? Másrészt szűk keresztmetszetnek tapasztalom a vezetők személyét. Mert aki igazán alkalmas ilyen női kör vezetésére az már nem AKAR csoportot tartani. Üzleti modell, mint fent. A Női Körök és a Férfi Műhely valószínűleg egy projekt. A Tökéletlenek Társaságának vezető kell. A női köröknek vezetők kellenek.

női workshop

6. Humania [platform]

Kulcsnak látom a személyes mentorálast, amire ezért egy külön rendszert is fejlesztettem az elmúlt évben. Külön készült, és indítani is külön akartam, Amerikában, de frissen láttam meg, hogy fordítva ülök a lovon: a fenti férfi és női hálózat építésére kell az elkészült eszközt először használni, ami után lehet egyéb hálózatok számára kiajánlani. Funkcója (1) mentor hálózatok megjelenítése, hogy ki kinek mentora és mentoráltja, és (2) mentor piactér, hogy bárkivel könnyen lehessen kacsolódni, akitől én mentorálasra igényt tartok. A Humania Co. egy igazi startup, Amerikában bejegyezve, aminek Lelkes Vezetőre van szüksége. Egyszerű leírása, hogy az emberek élettapasztalatait akarjuk piacra hozni, ahogy az Airbnb a magánszemélyek ágyaival tette. Ennek megfelelően üzleti modellje is megegyezik az Airbnb-vel: a cég 10% jutalékot tart a platformon megvalósuló tranzakciókból.

humania.io

7. Magazin

Sok lenyűgöző írót látok – csak ezen a héten kettővel kapcsolódtam –, és kézenfekvőnek tűnik, hogy a hozzám kapcsolódó, hasonló világképet valló emberek írásainak legyen platformja. A magazin helye régen az Énakadémiában volt, de akár máshova is kapcsolódhat, vagy külön egység is lehet. Főszerkesztő kell neki. Aki megélni az Énakadémián keresztül tud (ha az ÉA tagság része a Magazin), vagy persze ennél jobb ötlete is lehet…

enakademia.net/magazin

8. Fehér Nyúl podcast

Egy ideje feszít, mégpedig NAGYON, hogy az egyéni utakon megfigyelt mérföldköveket össztársadalmi szinten is látom. Szükségszerű, tehát jó a Konzervativizmus, szükségszerű, tehát jó volt a Liberalizmus (és a woke), és ebben is van egy harmadik nagy korszak, Részesnek hívom (avagy: Együgyű). Amit azonban mintha senki nem látna. Egyrészt. Másrészt a világkép evolúció hitrendszer evolúciót is jelent, amit mintha a vallások nem értenének. Okkal apad a templomok közönsége, okkal nem járnak fiatalok. Szerintem. A podcast monológ. Szívesen beszélgetnék vendégekkel, de nincsen erőm megkeresni őket. Pedig listám is van, hogy kiket lehetne. És élő felvétel is lehetne, amolyan klubest, ami egyben találkozási lehetőség is a fenti közösségeknek. A Fehér Nyúl talán nem külön projekt, hanem JoósIstván projekt része. Vagy nem. Vagy nem tudom. Az ide érkező vezetőnek pénze ebből akkor van, ha nő a hallgatottság, és hirdetések-szponzorok vannak, rendezvényeket tartunk. De bárkinek lehet jobb ötlete.

podcast

9. Steve Joos [csatorna]

Át KELL angolul is adjam az üzenetet. De nincsen koncepcióm hozzá, hogy hogyan is éri el a közönséget. Gondolom website és YouTube csatorna kellene legyen, ahol eleinte tartalmak vannak, és viszonylag hamar angol nyelvű kurzusok is. Az üzleti modell elég nyilvánvaló. A YouTube már most érdemi bevételt hoz, és angolul 10x vagy akár 100x nézettség is lehet, mint a magyar videóknak van. A kérdés inkább, hogy angol nyelvű tartalom honnan lesz – és hogyan figyelnek erre fel emberek. Persze, hogy tudok angolul új videókat csinálni. Másrészt a ChatGPT már fordít magyarról angolra, a teljes blogomat akár. Vagy régebbi videókhoz feliratot. (És lassan JoósIstván bot is lehet, ami a videók tartalma alapján válaszol a kérdezőknek.) Csinálhatok új angol videókat heti ritmusban, de ez nagyon lassúnak tűnik. Másrészt az ÉA is 10 év volt – lehet, hogy angolul sincs shortcut. Együttműködések is lehetőség. Főleg nincsen erőm ezen gondolkodni, miközben pedig TUDOM, hogy nagyon fontos lenne. Ami frusztrál. Mert máig egyedi ez a nézőpont és korszakos tartalom, ami igenis világraszóló az én élményem szerint. Hálás vagyok, ha van elképzelésed ehhez. Lehet, hogy az új könyv a kulcs. Hogy magyarul megjelenik, és aztán angolra fordítani. Bár nem hiszem.

stevejoos.com

10. ORG JÓGA [szervezetfejlesztés]

A korszakos rendszer döbbenetesen hasznosnak bizonyult emberi kapcsolatok fejlesztésére az által, hogy az azt alkotó személyek állapotát, és ez által a kapcsolódás lehetőségeit és kihívásait tisztán mutatja – ami az EGO JÓGA, ami az Énakadémia témája. Felfedezésem, hogy ugyanez szervezetek esetében is igaz. A korszakos rendszer nagyon hasznos eszköz szervezetek evolúcióját segíteni az által, hogy az azt alkotó személyek egyedi állapotait segít megérteni, a vezetővel kezdve. Ami tisztán mutatja, hogy milyen kapcsolódások lehetségesek, és mik a fejlesztendők. A rendszer szervezetfejlesztésre való alkalmazása az ORG JÓGA, és sehol nem tartok vele, Csak tudom, hogy lehetne. Egy HR konferencián voltam előadni (6 éve!), és pár nagyvállalat is meghívott, de nincsen erőm erre – miközben abban biztos vagyok, hogy ez az új megközelítés rengeteg szervezet számára lesz hatalmas érték, így komoly és nagyon sikeres tanácsadó céget lehet építeni.

HR portál interjú


Igen, tudom, hogy ez sok. Hogy elképesztő arroganciának is tűnhet, hogy ezt én mind csinálom – de nem hagynak nyugodni ezek a „fránya” projektek. Az Ügy részének, a Dolgomnak érzem, és főleg: nem tudom nem csinálni őket.

Pár szó a pénzről. A pénz fontos. Nem nekem, hanem az Ügyet szolgáló projektek sikeréhez. Mert (1) jól kell legyen, aki csinálja, amihez bőséges jövedelme kell legyen, (2) ha jól van csinálva, akkor növeszteni fejleszteni kell, amihez pénzre van szükség. Tapasztalatom, hogy ami valóban hasznos az embereknek, azt felismerik, tehát értékesnek érzik, tehát akarják, és pénzt adnak érte. Hiszem, hogy sok pénzt fog aratni aki a fentiek valamelyikébe veti magát, és azt valóban jól is csinálja.

Így tehát: nem alkalmazottakat várok. A Férfi a Helyén akkor van, ha ott részes, jogilag is, tehát tulajdonos – mert csak akkor Társ valóban. Így értem, hogy át kell adjam őket. Szó szerint. Fokozatosan. Három jogi személy már van, és bár a kilenc probléma részben kapcsolódik, de egy 1-2 új még biztosan kell.

Fontos még, hogy a fentiek közül csak a problémák biztosak. A megoldás sehol nem az, semmihez nem ragaszkodom, értve ez alatt, hogy bármihez lehet egy vadidegennek, akivel soha nem beszéltünk jobb ötlete, mint ahogy fent leírtam. Akár az Énakadémiához is. Ha ma Te azt mondod, hogy nem így a jó, hanem máshogy, és ezt én is helyesnek érzem, akkor lehet egészen máshogy is.

Mondom továbbá, ami NAGY öröm, hogy aktív formálódás épp a tapasztalatom – ezért is írok most, mert érkeznek az első fecskék, érettnek érzem az időt. Egy ideje már nem vagyok egyedül, és több témában látszanak új résztvevők is. Akikkel beszélünk, közeledünk, hangolódunk. De bárhova lehet még kapcsolódni.

Plusz egy projektem az új könyv befejezése. Nyáron azt hittem, hogy megleszek ezzel őszre, de mára világos, hogy ez akkor válik lehetségessé, ha a fenti témákra megérkeznek a harcostársak, és én felszabadulok, hogy megcsinájam.

Köszönöm, hogy olvastad ezt!

Az írás előzménye a hétfői férfi workshop és a keddi férfi műhely volt. Előbbin egy kapcsolódás született meg, és az utóbbin egy mondat hangzott el: “Soha nem szabad többé semmit egyedül csináljak”. Ezért kellett most írjak.

Mert már nem is akarok. Nem egyedül csinálni nem akarok, hanem akarni nem akarok. A fentiek egyikét sem akarom. Hanem remélem, sőt hiszem, hogy megtalálnak azok, akik AKARNAK. A fentiek közül valamelyiket. Akiknek az az élményük, hogy nekik Víziójuk-megszállottságuk-Látásuk van ehhez, ami nem hagyja nyugodni őket. Egyikhez vagy másikhoz, és ezért beleállnak. Munkával és/vagy pénzzel. Célom az Ügy. Szolgálatom, hogy őket az Ügy javát szolgálva egyre nagyobb sikerhez segítsem. Most vagyok erre kész. Várom jelentkezésedet.

Boldogság közzétenni ezt.
Hálásan köszönöm a Jóistennek, hogy itt lehetek!

Jó munkát!
István

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!