Eljön az idő. Igen. A szétszéledés ideje, gyermekek, tanítványok, követők, mindegy, FONTOS, hogy az elszakadás ideje is el kell jöjjön. Tudni ezt. Készülni talán nem lehet, de engedni, amikor történik. Tudva, hogy majd visszatalálnak. Mint a mesében. A királyfi pogácsával indul, muszáj induljon, menni AKAR, saját dolgát erejét tapasztalni, és ugyanígy a királylány is indul, ő nem pogácsával, hanem a Legény oldalán, a próbák kiállását követően, büszke boldogságban. Muszáj. És aztán egyszer majd visszatérnek. A királyfi idős szüleihez, miután a maga országa már megvan, és a királylány eleve nem megy nagyon messze, hiszen az apa fele királysága lesz az övék. Írtam erről, NAGYON kemény, hogy a konkrét királyság a lány apjának fele hagyománya, mert a Nő abban otthonos, támogatni úgy, akkorát, olyan téren tud hatékonyan, amit már látott, a közös esményhorizont a Nő Ereje, tehát Hite nagysága.

Érdekes másrészt a nyílt beszéd.

Hogy a legnyíltabb beszéd az elszakadás idejére való, mert úgy csak megmondani és figyelmeztetni lehet, de tanítani nem. Hmm. A képes beszéd való tanításra, amikor maga kötheti a pontokat a tanítvány össze, s így maga fedez fel, a megmondás pedig útravalónak alkalmas, mert azt hiszi, hogy érti, de valójában nem, hanem majd egyszer, soká, addig él benne és dolgozik, felejthetetlen szavak, égetik a lélek sötét, kishitű, önös és bizalmatlan részét, míg egy nap a fejéhez kap. Szép ez nagyon. Hogy arra mondjuk, hogy hisszük, amit érteni velünk, pedig az valójában épp nem a Hit. Ellenkezőleg. Az csak magam körül forgás. Hinni csak azt lehet, amit nem értek. És az elszakadáshoz mégis pontosan ez kell. Önhitt arrogancia, hogy elhiggyem, hogy értem, hogy el MERJEK indulni. Aztán persze majd tapasztalom, hogy nem. És így térek vissza. Amint ezt megértem. És akkor többé nem képzelem, hogy értem. Hanem Hinni kezdek. A Hit bölcsője az Arrogancia.

Amikor az utolsó vacsorán Jézus elmondta búcsúbeszédét, tanítványai megjegyezték: „Most nyíltan beszélsz, nem hasonlatokban. Most elismerjük, hogy mindent tudsz, és nincs szükség rá, hogy valaki is kérdezzen. Ezért hisszük, hogy Istentől jöttél.” Jézus így felelt: „Most hisztek? Eljön az óra – már el is jött –, amikor szétszéledtek, ki-ki a maga útján, és engem magamra hagytok. De én nem vagyok egyedül, mert az Atya velem van. Mindezt azért mondtam nektek, hogy békességet találjatok bennem. A világban üldözést szenvedtek; de bízzatok! Én legyőztem a világot.”

Jn 16,29-33

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!