Igen. Téríteni A feladat, de annyira nagyon kevesen értik, hogy ezt Istenről beszélve nem lehet. Sőt. Ellenkezőleg, az Istenről való beszéd magában ellenállást, tehát távolodást vált ki, NEM ez a jó, hanem példa által kell először vonzóvá, érdekessé, relevánsá válni. Aki vonzódik feléd, “téríteni” csakis őt tudod, mert csakis az ő gondolkodására van valóban hatásod, mely okból az életmód meg KELL a szavakat előzze. Nagyban de kicsiben is, tehát az élet céljától a kapcsolódások módján az öltözködésig MINDEN számít. És csak utána a szavak. Nyugalom mértéke először, azokban is, és csak aztán a mondandó, az emberi kapcsolódások szintje végül NEM a racionális. Hanem mélyebb. Érezzük egymást és kapcsolódni ez alapján vágyunk, erőszakos hittérítőkhöz nem. Csakis szelidekhez. Ami a szavak művészetéről a bizalom megléte esetén szól, Istenről áradozni lehet, de ritkán hasznos, győzködni butaság – maga bizonytalan, aki másokat Istenről győzköd – hanem arra fontos figyelni, hogy a Nagyobbat a másik hol tapasztalhatja. MOST hol,

mi a számára MA vonzó cél? 

Én például Ügynek mondom gyakran, férfiakkal, ha beszélek, vagy Férfinak, amikor nőkkel, anélkül, hogy kifejteném, hogy ez Istent hogyan jelent. Mert persze, hogy Isten végül, A téma, minden beszélgetés, a legelvetemültebb politikai vitákat beleértve is Istenről szól, végül, amennyiben a nagyobbal való kapcsolat, tehát a résztvevők konkrét istenképe, annak állapota határozza a véleményeket meg, hiszen minden ami rend, rendszer, vagy kapcsolat az Isten megnyilvánulása csak. De NEM kell így nevezni. Nem szükséges. Hatékonyabb nem, az idő nagy részében. NE próbálj teríteni! Közvetlenül ne, hanem a másik számára érthető nyelven és arról a célról beszélj, amiben Istent ma ő keresi, ahol tehát tapasztalni MA vágyik, MA tud, hosszú az Út míg majd Atyának valódi békével nevezi. És nem is kell. Minden napnak megvan a maga baja, abban a lépésben segíts ahol MA a másik áll, és nyugodjál abban nyugodtan, hogy a létra Istenbe vezet, hiszen – ahogy Te már tudod (?) – nincsen más, nem lehet más cél, mert a Teremtő Atya Isten az egyedüli középpont, ahova minden és mindenki Tart.

Jézus e szavakkal küldte a nép közé apostolait: „Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére. Ha egy városba vagy faluba érkeztek, érdeklődjetek, hogy ki az, aki méltó arra, hogy nála maradjatok, amíg csak el nem távoztok! Amikor pedig beléptek a házba, köszöntsétek a ház népét. Ha érdemes rá a ház, akkor a békétek rászáll; ha pedig érdemtelen, akkor békétek visszaszáll rátok.”

Mt 10,7-13

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!