Mersz-e sírni? Legkomolyabban kérdezem. Mersz sírni, vagy csak halmozod magadban a feszültséget, és robbansz olykor a világba. Utóbbit NEM fogják érteni. Terapeuta talán, de mások nem, ami persze mindegy, mert a házastársak nagy része nem terapeuta, és az emberek nagy része nem kér segítséget. Hanem csak boldogtalan. Olykor robban, amit senki nem ért, de főleg boldogtalan. Magát emészti. Szó szerint, és az önemésztésnek egy idő után testi elváltozások, majd halál a vége. Sírni jobb, mert míg az önemésztés magány, sírni Kapcsolat. Elmondani, kifakadni, megnyilni… őszintén. Hogy mi van. EL sírni. Másoknak. BE engedni őket. Csoda ebben, hogy aki sírni, tehát nyílni és Bízni mer, az automatikusan együttérzést és nem feszültséget kelt, tehát figyelmet kap, tehát a világ az ő bajához fordul, megoldásokat kínál, vígasztal, míg aki magában feszül az ellenséges, ideges, erőszakos, robban, és lehetetlen szót érteni vele, sőt kerülik is mások. Boldogok, akik sírnak, mert ők vígasztalást nyernek. Így van. Rajtad múlik. MERSZ-e sírni?! Akik nem sírnak aktív önpusztításban vannak. Válassz! Aki tartósan nem boldog, meghal. Aki meghalt, tartósan nem volt boldog, ÉS nem kapott segítséget, mert nem kezdett időben sírni, és más sem volt ott, aki hatékonyan segített volna. A szenvedést ki KELL mondani, ki KELL mondatni, hogy a könnyek meginduljanak. A betegségek igazi gyógymódja a katarzis. Szeretteink felé mondani, amit nehéz. Minden más kevés. Aki egyedül marad: meghal. Aki belül egyedül marad. Meghal. Az ember nem bírja az elhúzódó szenvedést. Kapcsolódni kell, aminek az első lépése: sírni. Utána az igazság, tehát a tettek is világosabbak. Szeretettel várunk!

*

Abban az időben: Jézus látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket: “Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek. Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”

Mt 5,1-12a

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!