Az AI jelentése mesterséges intelligencia, és sokan várják lelkesen… de mintha jóval többen lennének, akik valami mély és nehezen megfogható félelmet-nyugtalanságot-fenyegetettséget éreznek.

Szuper megfogalmazásban érkezett a téma tegnap Twitteren.Mi történik velünk, amikor a mesterséges intelligencia mindenben jobb lesz már, mint mi? Mit jelent ez az önértékelésünk számára? Mihez kezdünk magunkkal, amikor nincsen az agyunkra többé szükség?

Amire az alábbi reakciót írtam:

Fontos ez szerintem nagyon.

Hogy a világban rend van és értelme és haszna van mindennek, ami történik – tehát a legprofánabb, érthetetlen, félelmetes dolgok is helyes irányban hatnak végül, még ha ez nem is látszik nekünk.

Olyan ez kicsit, mint a súlytalanság.

Kilökök valamit magamtól az egyik irányba, hogy a másikba haladjak. Pontosan azonos. A racionalitás belőlünk kiválva tőlünk független “entitásként” jelenik meg a világban, de … akkor … KI vagyok én – lesz tömegek számára a kérdés.

Emberek miiliárdjai büszkék az intellektusukra, és ez egyik napról a másikra szükségtelenné válik.

Nem teljesen, persze, direkt túlzok, de érted.

Akkor most mi van? Akkor most hogyan tovább – ahogy ez az izlandi ember megfogalmazta:

Vicces számomra, hogy mennyire nem lát a racionális ember más lehetőséget, mint hogy akkor majd “csak él” – ami nagyrészt azt jelenti, hogy fogyaszt és élvez

Az AI szerintem az emberiség teljes tudásának statisztikai átlagaként legjobban érthető.

Tehát tükre annak, amit már tudunk, és ebben a funkciójában szükségszerűen tökéletesebb, mint mi. De csak kombinálni tudja, ami van, és így ÚJ dolgokat nem tud létrehozni. Mert inspirációra nem képes. Hitre, hogy a mentén cselekedjék, ami bár nem racionális és logikus, de inspiráltan helyesnek érezhető – erre nem képes.

Az inspiráció – Mindenség-Isten kapcsolat – az ember egyedi adománya, amire gép az én MEGYGYŐDÉSEM szerint soha nem lesz képes.

Jó hír tehát, hogy igen, a rációdat ki tudja mesterséges intelligencia váltani, de a lényed, a szíved – a Lelked nem.

Várom az AI katalizálta új korszakot, ahol az emberiség legfényesebb elméi fognak újra az Igazság, Szépség, Jóság nagy és szerintem meghaladhatatlan témáival foglalkozni.

Mert pontosan erre van össztársadalmilag szükség.
A ráció halála időszerű.

A mesterséges intelligencia óriási ajándék az emberiség számára az én meggyőződésem szerint, mert az által, hogy belőlünk az értelem kiválik: a Teremtő felé lök minket, az igazi Én-t, aki valójában vagyunk.

A világ alap törvénye a gravitáció.
Ami vonzódás-imádat az anyag szintjén.

Hmm…

A világ alap törvénye a szerelem.

Örömmel,
Joós István

 

Become a patron at Patreon!
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!