Szép, hogy János nem követi Jézust. Tehetné pedig, hiszen sok mesterrel ellentétben ő meglátta, hogy az utána jövő nagyobb, amire a legtöbb tanító (apa, mentor, guru) képtelen. A mester legnagyobb és legfontosabb képessége félreállni tudni – nem igazi mester, aki nem tud félreállni. János meghalt. Mondhatni félreállíttatott, mert maga félreállni nem tudott. Ki nagyobb Nálad? El tudod-e ismerni? Kapcsolódsz-e hozzá? János a régi világ legnagyobb prófétájaként nem tudott az újhoz. Hasonló a helyzet napjainkban. Új születik. Új értés, tehát új kapcsolat, tehát új rítus. Is. Nem túl sokára. Bizonyosan. De addig is menj a templomba (guruhoz, mentorhoz, édesapádhoz) el, “hajolj a víz alá”, és figyeld, hogy felismernek-e! Muszáj ezt megtenni. Hogy a folytonosság meglegyen, és mert utolsó megerősítés is. Ez. Hogy a régi lebénul, amikor az újat meglátja. A mester legnagyobb és legfontosabb képessége félreállni tudni, nem igazi mester, aki nem tud félreállni. Vagy nem kész tanítvány. A jó mester (apa, mentor, guru) folyamatosan figyel, hogy ő meddig kell, de az igaz tanítvány (fiú, beosztott, tag) is folyamatosan őszinte muszáj legyen, hogy hol meddig követ. Egy ponton túl időhúzás. Mert egy ponton az új beéri a régit, és akkor tovább kell lépni. Elhagyni a mestert. A mestereket el kell végül hagyni, amikor is másikat talál, vagy maga mesterré lesz az ember. “Aki utánad jön, hatalmasabb Nálad.” Ez van. Mert a világ rendje, ez. Az evolúció. A mestereket (apákat, mentorokat, gurukat) el kell végül hagyni (le kell végül győzni), különben a mester meghal. Mint János, mint Morpeus is majdnem. Lásd, értsd, tudd a felelősséged ebben. Ha szereted, hagyd el, őérte is hagyd el, lépj tovább, szüless meg, amikor ideje van, mert a mesterének NEM lehet tanítója az ember!

Kivéve persze Jézust. Jézus A kivétel, mert Jézus a legnagyobb, aki nem e világból való. Hanem e világ Belőle. Jézus a végső Mester.

*

Abban az időben Keresztelő János ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam a saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő pedig Szentlélekkel keresztel majd meg benneteket!” Ezekben a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelkedett Jánosnál a Jordánban. És mindjárt, amint feljött a vízből, látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek, mint egy galamb, leszáll rá. Az égből pedig szózat hallatszott: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned kedvem telik!”

Mk 1,7-11

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!