Hogy a férfi békítsen meg? Szabad rá várni, de jobbat, megrázóbbat, igazabbat ajánlok: a Férfi soha nem KELL bocsánatot kérjen, és mégis mindig meg kell tudni békíteni. Hogy miért, és főleg kinek képzelem magam és miért mentem a férfiakat folyamatosan fel? Várj, megmagyarázom…

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert sosem rossz a szándéka.

Táncoltunk, jó volt, buktunk… csudába! Nem direkt rúgott fel. Hanem átesett Rajtad. Mert, igen, nem figyelt eléggé. DE nem azért nem figyelt, nem mert nem szeret, hanem mert a zene, tehát a munka nagyon lekötötte – avagy a másik eset, hogy figyelt ő nagyon is, de hiába, mert nem jelezted számára elég érthetően, hogy melyik lábadon állsz, hogy érzékenységed miben van. Akaratán kívül esett át Rajtad. És tudom, hogy a Te szándékod sem volt rossz. De mégis megtörtént. A vita egyszerűen csak történik az emberekkel, amikor túl fáradtak vagyunk.

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert ő vezet.

Egó harc végül, hogy ki kér bocsánatot, magunkba, a bástyáink közé vonulunk ilyenkor mind a ketten vissza, tehát ez mindig a kapcsolat pillanatnyi halála, amit a férfi nagyon rosszul él meg. Hiszen a nő ilyenkor megtagad engem. Egy életre szerződött, és most mégsem jön, nem követ, már nem érdekli a közös tánc, fontosabb a saját sértettsége, pedig Isten látja a lelkem, hogy nem akartam bántani őt. Sajnálom. De most tényleg magyaráznom kell? Hogy feltételezheti egyáltalán, hogy szándékos lett volna, a Férfinak ez nagyon elszomorító, Tára nem tesz velem ilyet.

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert máshova kell az ereje.

A világban, kettőnkért, sőt ügyért és egy közösségért harcol, amihez rengeteg erőt használ, ritkán marad bocsánatkérésre. Sőt. A férfi szerepét, tehát a munkája sikerét is veszélyezteti, ha egó harcokban kell a nővel szemben otthon meghátráljon, önkép és önbizalom sérül, ha a nő akarata érvényesül és neki kell folyton bocsánatot kérnie, ahelyett, hogy a támogató rajongásodat érezné. Nem akart bántani. Miért kell ennyire megsértődj, miért nem látod a jószándékát és a saját felelősséged, hiszti csak az egész, amit Te is pontosan tudsz…

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert a világ sem kér tőle.

ÉRTSD ezt meg. Hogy sosem csak ketten vagyunk, férfi és nő, hanem férfi és nő és világ a hármas, ahol a pofonokat ő a világtól kapja, mégpedig folyamatosan, és ebben bocsánatkérésre soha semmilyen esélye nincsen. Versenytárs indult, bukott a terméke, elbocsátották – ugyan ki kér ilyenekért bocsánatot Tőle? Mégis feldolgozza (a Te segítségeddel), mert fel kell dolgozza, sőt tanulságokat is talál, amitől fejlődik. Az “igazságtalan” pofonok által. Amiket a világban kap. A férfi számára az ügy a harc a küldetés az alázat sosem szűnő iskolája, ugyanúgy csiszolódik folyamatosan, ahogy Te pedig benne, gyakran pofonok által, amik, igen, olykor igazságtalanok.

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert a Nő a jobb.

Tudom, hogy nem akarsz jobb lenni, hogy szívesen vagy rosszabb, és csak küzdjön az egójával ő is, győzze azt le érted – de lásd, hogy ez hiúság csak és hiszti. Ha több szeretet, figyelem, törődés, idő kell tőle, akkor mondd ezt inkább neki egyenesen, ami hiányzik, ami kellene, ami feszít, de ne atomháborúval kényszerítsd, zsarold, erőszakold a figyelmét és a megadását ki. Nem fog működni. Hanem a jobban szeretést, a dobj vissza kenyérrel erényt érdemes gyakorold, kettőnk viszonylatában igenis Te kell legyél a jobb, az egyedüli ilyen ember az életemben.

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert ő csak Neked mesél.

A Férfi lelke legbelső szobájában egy Hely van, és ez a Társ helye, ami azt jelenti, hogy az élet fontos kérdéseinek egy nagy részében Te vagy a bizalmasa. Te kellene legyél, tehát neki nincsen más, akivel meg tudná ezeket beszélni, aki ebben neki segít, akire támaszkodni tudna, hogy aztán Nálad bocsánatot kérjen. Neked van. Neked KELL legyen, a többi nő, közösség, fonó, akik segítenek a jószándékát látni, te VAN honnan meríts, míg őt a vita által a konnektorból húzod ki, legfontosabb kapcsolódás sérül, ami akár le is béníthatja, ha túl soká tart vagy gyakori, az az Ügyét, az egységetek hasznosulását is veszélyezteti.

A Férfi azért nem KELL bocsánatot kérjen, mert meg kell tudj bocsátani Neki.

Akkor működik, azzal arányban működik a kapcsolat, ez minél gyorsabban megy – amihez egy egyszerű trükk segít: találd a felelősséged meg. Bizonyosan van, mivel mindkettőnknek van. Amit mondtál vagy amit nem mondtál, amit tettél vagy amit nem tettél, a kettő közül valamelyik. A férfi leggyorsabban megbékélni akkor tud, ha látja, hogy találtál valamit, tehát megérte ez a mai, mert nem várható holnap ugyanilyen vita. Fontos ez nagyon. Hogy a vita sosem igazság körül forog, hanem győzni akarnak a felek, egó háború csak, ahol mindkét félnek szubejtív igaza van, és objektív pedig nincs, mivel emberek, tehát tökéletlenek vagyunk, mindketten, mely okból a vita feloldása sem megy az igazsághoz ragaszkodva.

A békülés NEM az igazságról szól.

Hanem szeretetről, elfogadásáról, odaadásról. Erre alkalom. Minden vita. Lehetőség. Magad a másikért meghaladni, ami így látványos bizonyítéka a szerelmednek, míg ezzel szemben az elhúzódó konkfilktus önmagadba rekedséged, tehát a kapcsolat haldoklásának bizonyítéka. Hogy fontosabb vagy magadnak, mint a másik, mint a közösségünk, ami alapvető hiba. Olyannyira, hogy a férfi ilyenkor nem is az eredeti okon, hanem a vita elhúzódásának percein és óráin van igazából kiakadva, hogy nem volt Neked elég fontos, hogy már hamarabb próbáld megbékíteni, hogy azt valóban kitartóan tedd.

Hogy ez egyoldalú? Igen.

A szeretet nem méreget oldalakat, sem “egyenlő jogokat”, nem mutathat a másikra, nem követel egyenlőséget meg – nem vagy a pasiba elég szerelmes, ha a “márpedig nekem is jár a bocsánatkérés” véleményen vagy. Persze, hogy tud bocsánatot kérni. Minden Férfi tud. Pontosan ez a lényeg, hogy annál inkább teszi, amennyire nem KELL neki. Magadat és a kapcsolatot is megnyomorítod, ha kötelező bocsánatkérést vársz, Tőle, mert “most ő jön”, így “igazságos”, Neked ez “jogod”.

*

[FIGYELEM, a fentiek nagybetűs Férfira és Nőre vonatkoznak, tehát hisztis és arrogáns macsókra, önmagukat kereső vándorokra és öntelt lovagocskákra még NEM. A Királyfi túl arrogáns bocsánatot kérni, pedig tőle joggal várhatnád, hiszen valóban önközpontú még, a Vándor folyamatosan bocsánatot kér, magát heréli ki, a Lovag nem tudja, hogy is legyen ezzel, nem mer Férfi lenni.] 

*

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Hallottátok, hogy ezt mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet! Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!”

Mt 5,43-48

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!