Emlékszel? Én olykor igen. Gyakrabban nem. Hamvazószerda van, újra, és visszanézni is alkalom, számomra most az, mennyire voltam képes a mulandóságomra emlékezve, tehát lehetőségeket megragadva, magamat nem féltve, kockázatok ellenére is cselekedve élni? Nyiss teret, írtam egy évvel ezelőtt, hogy a böjt a vákuum mágiája – tudtam-e alkalmazni is ezt a bölcsességet? A válasz egyértelműen igen, és ez jó érzés. Másrészt sokat hivalkodtam is… Eközben. Ezzel. Nagyszerűségem és eredményeim felváltva mutogatva. Amihez szintén van elméleti tudás, persze, de az elmúlt év sorozatos bukdácsolásai sokkal hatékonyabbak.

Szelíd alázat működik, és más semmi.

Döbbenetes ez. Hogy minél ügyesebbnek, okosabbnak, bölcsebbnek mutatja magát az ember, annál kevésbé hasznos másoknak, még ha valódi is az eredmény, helyes is a meglátás – míg másrészt minél emberibb, esendőségemben minél konkrétabb tudok lenni, annál nagyobb, automatikus a hatás, annál erősebb a kapcsolat. Por vagyok. Senki. Minden siker, gyógyulás, boldogság kulcsa eme egyszerű tényre emlékezni, hogy értéktelen vagyok, minél inkább sikerül, annál többet adhatok, mert az önközpontúság legjobb ellenszere a mulandóság ténye. Hmm. Hála Neked Atya végtelen bölcsességedért, hogy ezt nekünk így elrendezted – emlékezz ember, gyakoroljuk együtt, induljon a nagyböjt! 💥

*

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Mt 6,1-6.16-18

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!