Huhú, de félelmetes, ez, most, újra, amikor ráérek épp gondolkodni rajta… Ismét sikerült meztelenre vetkőzzek ország világ előtt ezzel a befektetői felhívással, elképesztően félelmetes, szinte halál közeli élmény, ami egyben a leglelkesítőbb is az utóbbi időben. Mintha szükségem lenne rá időről időre, a félelemre – és valóban így is van. Mélyebbre nézve, a dinamika lényege, hogy nem biztos, hogy sikerül. Hanem bizonytalan. Szükségem van erre. Korábban gyorshajtás adta, aztán a flört, nők leszólítása, majd az írás is soká ilyen volt, kinevetnek vagy sem, aztán a projektek indítása, és most ez. Szükségem van rá, hogy szembenézzek a félelemmel, időről időre, és legyőzzem.

Ilyenkor érzem, hogy élek.

Hmm. Élni igazán csakis kockázatot vállalva lehet, a biztonság az élet ellensége. Halál ugrás… milyen kifejező szókapcsolat. Nem halálos ugrás jelent, hanem halálos kockázatot jelentő ugrást, ami egyben – lényege ez – a félelmet átugró ugrás. Amilyen az első lépés is volt egykor, gyermekként, a járókát elengedni, majd a szüleim kezeit, majd a családot, majd az iskolát, és így tovább – az ember aki elég kockázatot mer vállalni megtanul járni. Ugrások egyre ritkábbak, mert egyre otthonosabb a bizonytalanság, mint az élet része, halált megvető elrugaszkodás helyett már járásnak mondjuk, ahol a bizonytalanság mindennapok velejárója, a lépéshez szükséges billegés csak. Kellene legyen. De emberek tömegeinél nem így van. Hanem járókába, a szüleik kezeibe kapaszkodnak, a párjuk fején állnak sokan, biztoságot erőszakkal követelve.

Engedd a járókát EL!

Szép ebben, hogy végül csak az első pillanat nehéz, utána gyakorlatilag félelemmentes, mert az igazi, a teljes súllyal való elköteleződés után a visszalépés lehetősége nincs többé meg, mert lehetetlen, már csak a minden erőmmel megyek vagy seggreesek marad. Mint a síző, a fekete pálya tetején, az elrugaszkodás után – ott is ezt szeretem. Hogy gondolkodni nincsen idő, hanem a mindent bele van csak, vagy a bukás, és ami nem mindent bele – amint gondolkodni kezdek, – az bukás lesz. Persze bénázni is lehet, oldalazva lépkedni a pályán, de az annyira nyilvánvalóan idő- és energiapocsékolás. Nem ezért jöttem. A visszafordulás lehetőségét elhagyó lépés után annyira szépen folyik minden, ha a kockázat elég nagy, hogy az eszemet kiüsse.

Szükségem van a félelemre, mint az íjnak, hogy legyen, ami kifeszítse.

Nahát. A céltáblát, a fókuszt így találom meg… Szinte ugrom a céltábla közepébe, amint eléggé félek. “Automatikusan”. És kész. Hogy a fenőttkor fontosabb döntései nem olyan egyszerűek mint a sízés, mert másokat is érint? Naná. Pontosan EZ a lényeg. Megyek, és lehet velem jönni. Akik jönnek: a Mi, egy egészen új világ, ahol a csúszás idejére részes vagy, és részes is maradsz. Élj, ugrj, lendülj – félni persze, hogy van mitől, de bátran nagylevegőt venni így is érdemes. Mert a félelmemmel birkózva egyre jobban vagyok. Egyre erősebb leszek. A világon az egyik legértékesebb érzés a félelem. Egyrészt irányt mutat, másrészt a félelmet legyőzve leszünk emberek. Hmm. A ne féljetek jelentése átlagemberek nyelvére fordítva, amilyen én is vagyok: félj nyugodtan, én is felek, de aztán nagylevegőt véve a bátor tett annál katartikusabb: tégy valami őrültséget!

(Közben újabb résztvevő érkezett. Ha más nem jön is rendben vagyunk, de azért van még hely. Már csak két nap.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!