Nehéz többet beletenni, mikor pedig nem termő, nem működik, akár évek óta már egy projekt, egy ember, egy kapcsolat – és mégis muszáj. “Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre” az egyetlen helyes alapállás, mégpedig függetlenül attól, hogy aztán valóban terem-e. Hmm. 

A szeretetig el tudsz-e jutni a kérdés, 

magamat a termés reményében, de annak követelése nélkül itt és most adni, a kihívás. Nő férfinek, férfi projektnek, és aki erre képes fog áttörn, csakis annak lesz boldogság. Ezt látom. Rettenetesen nehéz. Mert túl kell a “miért csinálja ezt velem” lelkiállapoton hozzá jutni. NEM csinálja. Van. Van és általában szenved – a projekt, az ember, a kapcsolat – egyszerűen csak, tehát NEM engem akar bántani, NEM velem kötözködik, hanem egészen egyszerűen rosszul van “csak”, és ezért nem kapcsolódik, ezért nem ért. Aki rosszul van nem tud figyelni. Magára sem, nemhogy rám. Mert leköti az, hogy rosszul van. Az önsajnálat. Nehéz megengedni ezt. Hogy a valami vagy valaki, amivel törődöm, amiért mindenemet adom ne legyen jól. Annak ellenére, hogy pedig én mindenemet adtam, beletettem. Akkor miért? … nehéz nem személyes sérelmeként megélni. Tovább az léphet, férfiaknak projekt, nőknek kapcsolat akkor tör át, vált termőre, ha sikerül megengedni – sőt, ha ennek dacára többet adni tudsz, tehát körülásod, kedvesen, finoman, szeretettel és trágyázni kezded. Férfi a projekt piacát, akiket vásárlóknak remél, Nő a Férfit. 

NEM Rólad szól a kínlódás. 

De lehetőség magadon igazítani. Lásd ezt, Figyelj! Lépj az önsajnálaton túl, és Adj! Másképp és többet. … a Szeretet Földje vár, és bőséges termés. Vagy halál – a projekt, a kapcsolat halála – ami csak bizonyosság, hogy mégsem ez volt az. Még nem. Gyászold. Nyugodtan. De NE a személyhez, vagy az ötlethez ragaszkodj, hanem azt ünnepeld, hogy képes voltál Adni – és Lépj Tovább! Mert Van. Mindig VAN tovább.

Abban az időben: Odajött Jézushoz néhány ember, s azokról a galileaiakról hozott hírt, akiknek vérét Pilátus az áldozat vérével vegyítette. Erre Jézus megjegyezte: „Azt hiszitek, hogy ezek a galileaiak bűnösebbek voltak, mint a többi galileai, azért, hogy így jártak? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan. Vagy azt gondoljátok, hogy az a tizennyolc ember, akire rádőlt Siloámban a torony és megölte őket, bűnösebbek voltak a Jeruzsálemben élő többi embernél? Mondom nektek: nem! De ha nem tartotok bűnbánatot, éppúgy elvesztek ti is mindnyájan.” Aztán egy példabeszédet mondott. „Egy embernek fügefa volt a szőlőjében. Kiment, gyümölcsöt keresett rajta, de nem talált. Erre így szólt vincellérjéhez: Idejárok három év óta, hogy gyümölcsöt keressek ezen a fügefán, de nem találok. Vágd ki! Miért foglalja itt a helyet? De az így válaszolt: Uram, hagyd meg még az idén. Körülásom és megtrágyázom, hátha terem majd jövőre. Ha mégsem, akkor kivághatod.”

Lk 13,1-9

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!