Ha a kezed bűnre csábít, vágd le! Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad csábít bűnre, vágd le! Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozatra jutnod. Ha pedig szemed csábít bűnre, vájd ki! Jobb fél szemmel bemenned Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutnod…

Igaza van, nyilván, csak épp megvalósítani nem sikerült soha. A kezem, a lábam, a szemem, meg az agyam és zsigereim is folyamatosan, máig csábítanak olykor bűnre, és nem volt erőm megszüntetni őket. Másrészt mégis sokkal kevesebbet bűnözők. Hogy miért? Egyrészt mert egy időben sokat bűnöztem, igazi függője voltam a bűnnek, és megégettem magam, ami nekem magamnak nem volt végül jó, és ezen felül még azért is, mert nincsen rá erőm. A kettő közül az utóbbi a nyomósabb. Nincsen a bűnre időm, figyelmem, erőm. Ami Lelkes munka következménye… A figyelmem nagyrészt lekötve, estére fáradt vagyok, és töldődnöm “legálisan” ma jobb, mert egyszerűbb, mert nem készít órákra ki, mint ahogy a bűnös módon lenne. Hogy mi következik ebből? Egyrészt, hogy fontos megtalálni a lekesedésünket, mert a bűnös hajalamaink legjobb gyógymódja a “magasabb rendű függés”, de másrészt, hogy előbb bűnbe esni is fontos, hogy kevésbé kísértsen már, mert saját élmény legyen arról, hogy a bűn magában semmit nem oldd meg.

A lelkesedés a helyes pozitív irány, de a gödör alja a bűn.

Szikla. Amintől az egóm, világképem, meggyőződéseim romjai között a becsapódást közvetlenül követően magam elrúgni lehet. Nos? Bűnözz! Bűnözz, mert egóból úgysem tudod legyőzni magad, bűnözz többet, jobban és még, mert a gödör alja nélkül emelkedni is esélytelen vagy. Bűnözz, mert igazi közössége csakis a bűnösöknek van, mert a saját esendőségét valóban belátni az ember csakis sorozatos bukások saját élménye után tudja – össze KELL törd a fejed, a vágyat “levágni” csakis így lehet, s utána automatikusan kapcsolódsz!! Az emberek nagy része még nem bűnözött eleget… Minden szenvedés forrása az önképed, amit valóban felülírni csakis saját élmény értelmezése által lehet.

*

Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek: Ha valaki csak egy pohár vizet is ad nektek inni azért, mert Krisztuséi vagytok, megkapja érte jutalmát. Ha viszont valaki csak egyet is bűnre csábít a kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakába, és a tengerbe vetnék. Ha a kezed bűnre csábít, vágd le! Jobb csonkán bemenned az életre, mint két kézzel a kárhozatra jutnod, az olthatatlan tűzre. Ha a lábad csábít bűnre, vágd le! Jobb sántán bemenned az életre, mint két lábbal a kárhozatra jutnod. Ha pedig szemed csábít bűnre, vájd ki! Jobb fél szemmel bemenned Isten országába, mint két szemmel a kárhozatra jutnod, ahol a féreg el nem pusztul, és a tűz ki nem alszik. Mindenkit tűzzel sóznak meg. Mert jó dolog a só; ha azonban a só ízét veszti, mivel ízesítik meg? Legyen bennetek só, és őrizzétek meg a békét egymás között.

Mk 9,41-50

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!