A tudás felelősség. Az értés. Az átlátás. És a nagyobb tudás nagyobb felelősség, ami magyarul azt jelenti, hogy egymással kapcsolódni eszerint, és csakis eszerint tudunk. Bölcs ember számára ez: kell. Tudom, hogy vonakodsz a fogalomtól. Tudom, mert én is évekig vonakodtam, de az igazság mégis ez, hogy vannak dolgok, amit valóban kell. Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon… nem hangos szóval és ostorral. Dehogy. Hanem szenvedés útján. Aki a felelősség elől kitér, szenvedni fog, és addig szenved, amíg halogat, míg bele nem áll. Avagy. Aki a dolgát halogatja, meghal. Aki önmaga megvalósítását halogatja. Aki a felelősségteljes szolgálatot halogatja. Aki a változást túl soká halogatja. Szenved, majd meghal. Hogy TUDOD-e. Valóban ezen múlik. Tudatlan ember soká élhet felelőtlen életet, de a tudatosság növekedésével a következmények egyre súlyosabbak lesznek. “A jó embereknek kevesebbet szabad.” Mert Rend van. A Ren ez. Hogy az ólom golyó másképp nyomja a földet, mint a hólabda. Másra való. Büntetlenül dobálózni vele többé nem lehet. Vele – magunkkal. Ahogy a súly nő, a felelőtlenség egyre veszélyesebb. És igen, hallak, de tévedsz. Másoknak megfelelni felelőtlenség, magadat valósítsd meg!

*

„Gondoljátok meg: Ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok.”
Péter megkérdezte: „Uram, csak nekünk mondod ezt a példabeszédet, vagy mindenkinek?” Az Úr így válaszolt: „Ki a hű és okos sáfár, akit ura szolgái fölé rendel, hogy ha eljön az ideje, kiadja részüket az élelemből?
Boldog az a szolga, akit hazatérő ura ebben a tevékenységben talál. Bizony, mondom nektek, hogy minden vagyonát rábízza. De ha a szolga azt mondja magában: »Uram bizonyára késni fog«, és elkezdi verni a többi szolgát és szolgálót, eszik-iszik meg részegeskedik, és megérkezik ennek a szolgának az ura olyan napon, amikor nem is várja, és olyan órában, amikor nem gondolja, bizony kegyetlenül megbünteti, és a hűtlenek sorsára juttatja.
Az a szolga, aki ismeri ura akaratát, de nem áll készen, hogy akarata szerint járjon el, sok verést kap. Aki azonban nem ismeri, s így tesz olyat, amiért büntetést érdemel, csak kevés verést kap. Mert aki sokat kapott, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.”

Lk 12,39-48

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!