Abban az időben: Az elbizakodottaknak, akik magukat igaznak tartották, másokat pedig megvetettek, Jézus ezt a példabeszédet mondta: Két ember fölment a templomba imádkozni, az egyik farizeus volt, a másik vámos. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Istenem, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember, rabló, igazságtalan, házasságtörő, mint ez a vámos is. Kétszer böjtölök hetenként, és tizedet adok mindenből, amim van. A vámos pedig távolabb állt meg, és a szemét sem merte az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Istenem, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Mondom nektek, hogy ez megigazultan ment haza, amaz viszont nem. Mert mindazt, aki magát felmagasztalja, megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felmagasztalják.

Lk 18,9-14

*

Nehéz magát nem igaznak tartsa az ember. Valahogy automatikus, hogy önképem szerint jó, gyakran jobb vagyok, hibáimmal együtt, mint mások, hogy a vélekedésem ez, nagy bukások és mély válságok napjait kivéve, amikor, igen, béna sőt tagadhatatlanul felelős, tehát bűnös vagyok, szubjektív élményem szerint is. Jó a kudarccal konkrétan szembesülni. Válságok nagy értéke ez. Magunkat tisztábban látni. A válságok alapvető oka, hogy szükségünk van épp rá, bármilyen téren is jelentkezik, mert

arroganciánkból kúrálódunk általa.

Másrészt még ennél is nehezebb kivárni, amíg felmagasztalják az embert. Sőt lehetetlen. Lehetetlen kivárni, hiába az ígéret, mert amíg várom, akarom, tehát arrogáns vagyok, tehát nem érhetem el, talán jobb nem is tudni róla.

Az ember nem érheti el, ami AKAR.

Hasonlót talán, de AZT biztosan nem, és a válság nagy értéke, hogy elengedni segít. Az akarást. Amit akarok. Mert az értéktelenségem nyilvánvaló a válság pillanataiban, hogy nem vagyok rá méltó, ami nem csak elengedni segít, de megnyugvást hoz, derűs munkát eredményez, és őszinte meglepetést, amikor… elérem. Amit korábban akartam. Pedig már nem. Társ, siker, hasznosság, gyermekáldás, egészség, jómód, ügy – a válság segít elengedni a céljainkat, az ebből fakadó önzést és önközpontúságot, és nyitni. Egymásra.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!