Elképesztő erő, emberfeletti, nehezen felfogható, mindeneket a szó szoros értelmében mozgató, mert ellenállhatatlanul Vonzó hatalom nem kérni viszonzást azért amit az ember ad. Lenyűgöző. Hogy a világ mozdul olyankor valóságosan meg, nem hogy viszonozza, hanem hogy a Tett következményeként magába fogadjon, a visszacsatlakozás egyetlen lehetséges módja ez, Adni, anélkül, hogy kérnék, a szépség-jóság-igazság, a mindenség szolgálatába álló ember jutalma a részesség, tehát szeretettség élménye, ami valóságos reintegráció, közvetlen és személyes Istenélmény, és csakis így elnyerhető, hogy valóban a helyemen állok, valóban a dolgomat teszem, a nagyobb, az Akarat, az Isten tervének szolgálatban. 

CSAKHOGY!

Csakhogy adni, tehát valóban jelen lenni, valóban eszközként, a fent leírtak értelmében működni csakis az tud, csakis akkor tudok, amikor magam elég jól vagyok hozzá, amikor tehát a feleslegemből adok. Mint most például. Elképesztően fontos ez. Őszinteség ebben. Hogy minden más napon kérnem muszáj. Minden más helyzetben. Muszáj. Kérni. Hogy a feladat lényege NEM adni folyamatosan, hanem a személyes igazságot vállalni, tehát az állapotomat legőszintébben, itt és most, ami CSAK pillanatnyi bőség esetén az Adás, mert szűkösség esetén viszont Kérés. Lenyűgözően fontos ez. Hogy kérni mindenkinek muszáj, minél többet ad az egyik kezével, annál többet muszáj a kérjen másikkal. Sőt minél többet Kér a másikkal, annál többet tud Adni az egyikkel. Figyelmet, fegyelmet, követést, szamarat, vacsorát – Jézus is kért. Sőt társaságot is. Az embernek Kérnie is muszáj, hogy Adni tudjon. 

Másrészt ez nem vallás. 

Jézust emlegetem, előtte Istent, alább a mai evangéliumi részlet következik, és MÉGSEM vallásos üzenet. Hamvazószerda ellenére sem. Hanem meghaladhatatlanul érvényes tanítás, szerintem és számomra, amit a magam tapasztalatai alapján és nyelvezetével ezért figyelmedbe ajánlok. Ne tudja a jobb kéz, mit tesz a bal! Igen. Pontosan így. De ahhoz, hogy így lehessen, hogy a bal kéznek megosztania legyen mit, a jobbnak minden erejével munkálkodni muszáj, Tenni a dolgát, Kérni a járandóságát, nem fog működni annak, aki csak az Adó kezet látja. A világon MINDENKI kér is, hogy adnia legyen miből, árat a piacon, vagy adományt, mindegy, így vagy úgy, de az embernek kérnie IS muszáj! Sőt szabad. Sőt megérdemled. Hmm. Emlékezz ember, porból vagy és porrá leszel! És a por Benned igenis Kér.

A hegyi beszédben Jézus így szólt tanítványaihoz: Vigyázzatok! Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát osztasz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te adsz alamizsnát, ne tudja bal kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni! Bizony mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol, menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.

Mt 6,1-6.16-18

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!