Azt hiszed, megúszod majd, hogy a hitedért megszégyenítsenek? Aranyos. De nem.

Nagyboldogasszony napja van, ami házasságunk, sőt felajánlásunk és felvállalásunk és beleállásunk évfordulójának napja, amiről akkor azt írtam, hogy az odaadás Isten tekintetének viszonzása. Mai témám fontosabb, mert mai témám a szégyen, ami a legnagyobb félelem, hogy rosszul választok, és mások rájönnek, és lebukom, és megszégyenülök. A szégyen az azzal való szembesülés, hogy elpocsékolom magam. Valóságosan rettenetes, igen, de fontos, hogy NEM úszod meg, hogy NE akard megúszni, mert nem jó megúszd, mert meg csak úgy úszhatod, hogy semmit nem vállalsz és semerre nem lépsz, ami öngyilkossággal ér fel.

A hit az ember fia.

Az emberi úton haladva bennünk születő hit a lépés alapja, ami a lélek cél általi megtermékenyülése, tettekben hordjuk ki, és így valóságosan az emberi munka fia, a hit, és “az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Érted? Érted. A hit, tehát a kapcsolat az, ami az emberi élet útján tapasztalva haladva isteni minőségként bennünk valóságosan megszületik, és fel KELL majd vállald, ahogy növekszik, tettek formájában szülöd a hitedet meg, ami után a másokban még uralkodó rettegés, más néven az önközpontúságból fakadó értetlenség bizonyosan csap majd le Rád, a sötétség, és Téged megszégyeníteni próbál, hogy saját megfutamodó halogatását igazolja.

Meg csak azt nem próbálják szégyeníteni, aki semmit nem választ.

Tehát ünnepeld, ha ellenállást váltasz ki, mert akkor elindultál valamerre, mondtál, vállaltál, tettél valamit. Egyrészt. Másrészt a kísérlet nem jelenti, hogy sikerül is nekik, ugyanis a megszégyenülés nem az ő szándékukon, hanem a Te hiteden múlik – az ember fia Benned a megszégyenítésre tett kísérletek által edződik. A hited. Te. Az új és arra érdemes élet, ahol a megszégyenültség érzése mindig csak annyit jelent, hogy tettek nem tökéletesek, bizonyos részletek még nem készek. Amiben ezt érzed. Ott megalkudtál, azzal nincs Hited, mely okból tehát HÁLA a Téged megszégyenítőknek!

A helyes hit megszégyeníthetetlen.

Nem Jézus nevének ismétlegetéséről beszélek, amikor hitet mondok. Sem Istenen tett erőszak kísérletéről. Hanem a nyugodt, derűs, magabiztos tettről… mert az emberfia valóságosan érted hal meg. De nem a külső Jézus, hanem a bizonytalanság Benned, ami után harmadnapra majd meglátod, hogy a Hit feltámad, miközben persze teljesen mindegy, hogy erről én mit mondok itt, mert elképzelni ezt úgysem lehet. Feltámad és erősebb lesz, mint valaha volt. A hited. Tehát a kapcsolatod. A Benned valóságosan élő Istennel ÉS a Hozzád hasonlókkal. HA hagyod, hogy olykor támadják, ha engeded, hogy a tetteidet megszégyeníteni próbálva edzék a kicsinyhitűek. 

*

Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: „Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Erre a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!”

Mt 17,22-27

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!