A férfi legfontosabb és legértékesebb szövetségese a nő, de nem tudja mindenre a választ – vannak az életnek olyan kérdései, amikre nem a nő tudja a választ. Hanem a mester. Egészen elképesztően fontos minden férfi életében a mester, hogy egy mesterrel kapcsolat legyen. Nem kötelező. Persze. De fantasztikus lehetőség, mert sokkal könnyebb a válságok völgyeiből kimászni, ha mester van.

Tudom, hogy nagy szó. Mondhatnám mentornak is, ami sokak számára lenne kellemesebb – értsd: könnyebben feldolgozható – de szándékkal használom a mester fogalmat, mert pontosabban kifejezi, amiről szó van: nem túl nagy. Mert a feltétel nélküli valódi bizalom az egyedüli, ami működik.

Fantasztikusan sokat kínlódtam mester hiányában, és egy ideje folyamatosan tapasztalom hozzám forduló férfiaknál, hogy elképesztően sokkal gyorsabban halad, akinek mestere van. Nem arra gondolok, hogy valakit így nevez, hanem hogy van olyan ember, akit az élet fontos kérdéseiben mestereként elfogad. A mester egy legfontosabb jellemzője, hogy hallgatunk rá. Mester az, akihez fordulsz mindazzal, amiben magad nem vagy biztos, neki elmondod, még ha nem is könnyű – ÉS akinek hallgatsz a tanácsára, nem egyszerűen elméletben, hanem konkrét tettekben megfogadod.

Követed. Mert bízol benne. Egyrészt. Másrészt mert legbelül valahogy magad is pontosan tudod, hogy az a helyes irány, ez az időszerű lépés, amit ő mond. Nem vakon követed tehát, hanem sokkal inkább felnyitja a szemed – sőt ami még nagyobb szó: értelmedet – arra, amiről eleve sejted, hogy helyes. És ezért vágyod, akarod, tudod a tanácsát követni. Mert az ellenállásod győzi le.

A mester fontos jellemzője még, hogy elfogad. Érti miben vagy, mert maga is járt ott, amit úgy is mondhatunk, hogy magára ismer Benned és Általad – valódi mester csakis az tud lenni, akinek a Tiédhez hasonló helyzetből saját élménye van. A valódi mester nem elméleti okoskodásban partner, hanem gyakorlati döntésekben és lépésekhez kell az legyen, ezekben segít, a vele való kapcsolatból ezek születnek meg. Magadat meghaladni segít. Tehát a lehetőséget kibontva megvalósítani, aki vagy.

Napjaink egyik nagy problémája szerintem, hogy nem egyszerűen kihaltak, hanem elaprózódtak, “túlszegmantálódtak” a mesterek. Ezoterikus guru, üzleti mentor, lelki vezető, terapeuta, gyógyító, orvos, egészség tanácsadó, sikertréner, coach, fitnesz vagy lovas edző mind a mester arcai csak, mindenki az, aki az életed bármely területén abba beleszól, akire bármely részlet vonatkozásban hallgatsz.

A gond nem az, hogy nincsen tanács – van, tanácsok nélkül senki nem boldogul – hanem, hogy túl sok van. Igazi helyett pici mesterek vannak. Ami azért probléma, mert igazán az működik, ha csak egy van. Mert ha többen szólnak bele, akkor ott konfliktus lesz, és bár hiheted, hogy fényes értelmed sugárzó fényében majd Te kiválasztod a legjobb tanácsot, a valóság általában az, hogy egyáltalán nem kellene tanács, ha valóban képes lennél erre, ha tudnád, ha az értelmed elég fényes lenne. Nem tudod. Ezért kérsz tanácsot, ezért hallgatsz a tanácsadókra, és bár bizonyosan vannak köztük, akik igaz tanácsot adnak, azokat követni általában nehéz, különösen, hogy nagy számmal vannak hamis próféták is, akik a vágyaidat erősítik fel, ezzel fanatizálnak, s így téves irányba visznek.

Vágyak és kötelességek nagy csatája az élet, ahol a vágyak fantáziái túl sok időt és energiát emésztenek. Emberek tömegei “kényszerülnek” hatalmas kitérőkre, csak mert a vágyaikat etetik, csak mert azokra hallgatnak, akik a vágyaikat etetik. Halálos veszély. Szó szerint. Minden ember az életével játszik végül, sőt mások életével is, óriási a tét.

Nos? Te kire hallgatsz, Neked ki a mestered?

Tudom, hogy nehéz erre így válaszolni, de mégis érdemes megpróbáld. Mert mester végül csak egy lehet. Annak van igazi mestere, csak annak van igazán mestere, akinek egy mestere van, mert az embernek csak egy élete van, tehát a témák mind érintkeznek. Fontos, hogy kire hallgatsz. Akire érdemes, tehát az igazi mesternek minden téren értékes meglátásai lesznek. Megígérem Neked. Ahogy azt is, hogy megéri. Mert sokkal többi idő és sokkal fájdalmasabb egyedül. És sokkal több szenvedést okoz. Neked és a környezetednek.

Hogy ez mind szép, de akkor honnan szerezhetsz ilyet? Egyszerű. Szólítsd meg, aki eszedbe jutott! Legkomolyabban mondom, egyszerűen csak kapcsolódj vele, mesélj neki őszintén, kérj tőle tanácsot! Továbbá engedd meg neki, hogy Ő dönt arról, hogy fogad-e. A férfiak egy része örömmel és automatikusan csúszik a mester szerepbe bele, üzleti környezetben jellemző ez, mentornak hívjuk, mások számára új és megtisztelő és érdekes, barátként segítenek, megint másokat pedig annyian kerestek már meg, hogy ennek már rendszere is született. Mindegy melyik, mert nem a konstrukció a lényeg, hanem abban magaddal őszintének lenni, hogy ki A mester számodra, és vele márpedig kapcsolódni.

Hogy kockázatos. Igen. Könnyen lehet, hogy elutasít, plusz ha kapcsolódtok, akkor nehezen megvalósítható instrukciókat fog adni. Nem jó mester, aki könnyű utat ígér, nem helyes út az, ami könnyűnek tűnik. Viszont ha a nehezet meg mered fogadni – ha mersz magaddal elég őszinte lenni, hogy a nehéz a helyes – akkor az életed megváltozik. Akár néhány hét alatt. Gyökeresen. Mégpedig nem úgy, hogy kifordulsz, hanem épp ellenkezőleg, új gyökeret ereszthetsz. Az igaz mester soha nem látott erőhöz segít.

Csodás korszakváltást!

Barátsággal,
István

*

Miután a bölcsek eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: „Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, míg nem szólok neked! Heródes ugyanis arra készül, hogy megkeresi és megöli a gyermeket.” József fölkelt, fogta a gyermeket és anyját, és még azon éjjel elment Egyiptomba. Ott maradt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Egyiptomból hívtam az én fiamat. Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek kijátszották, nagy haragra lobbant, és Betlehemben meg annak egész környékén megöletett minden fiúgyermeket kétévestől lefelé, a bölcsektől megtudott időnek megfelelően. Akkor beteljesedett, amit Jeremiás próféta jövendölt: „Kiáltás hangzik Rámában, nagy sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé.”

Mt 2,13-18

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone Öröm, ha megosztod!